„Новото тракийско злато“ (НТЗ) представи биопродукти от Източните Родопи и издадения по проекта първи по рода си кулинарен пътеводител за района на Фестивала на традиционните храни, поминък и занаяти „Кулинарното наследство на Тракия” , който се състоя на 1 и 2 септември в Ивайловград, съобщиха от сдружението.
Производители от мрежата на „Новото тракийско злато“ представиха своята биопродукция – грозде, вино, ядки, сусам, тахан, мед, ябълки, билки. На двата щанда бяха изложени и много материали, изготвени по проекта - туристическа карта и пътеводител за Източните Родопи, туристически брошури и дипляни с информация за забележителностите на района и за посещения във ферми на биопроизводители, както и кулинарния пътеводител за Източните Родопи с рецепти за местни ястия, които могат да бъдат приготвени с биосъставки.
През 2009 г. проектът „Новото тракийско злато“ започна със седем сертифицирани и в преход биопроизводители от района на Източните Родопи. Днес броят им надхвърля 35. Повече от 200 души бяха информирани и обучени в биологично земеделие и животновъдство в рамките на 11 обучителни мероприятия (курсове семинари, работни срещи) по Програмата на НТЗ за обучение. До края на 2012 бяха издадени три наръчника по биологично земеделие (принципи и практики; производство на биологични билки; биологична защита на растенията). Повече от 17 фермери и преработватели бяха подкрепени финансово от проекта чрез схема, която покри 50% от разходите им по сертификация през 2011 г. и им даде възможност да кандидатстват по Мерки 121 и 123 на Програмата за развитие на селските райони.