24 Апр. 2024

Вие сте тук

Римска сватба предстои в Никополис ад Иструм

28.08.2012

В археологическия резерват Никополис ад Иструм край великотърновското село Никюп ще се състои възстановка на римска сватба, съобщиха от община Велико Търново.  

 

Младоженците и гостите на тържеството ще бъдат облечени в римски тоги и ще се придвижват с римски колесници. Бракосъчетанието, което ще се проведе на 2 септември, ще се ръководи от кмета на Велико Търново Даниел Панов, който ще бъде облечен като римски сенатор.

 

Церемонията ще се извърши в Одеона - градския театър на античния град, според древноримските обичаи от преди 1500 години, каза Иван Църов, директор на Регионалния исторически музей и консултант по провеждането на древния обред. Одеждите за гостите ще бъдат предоставени от музея във Велико Търново и клуб "Краезнание" в Дебелец.


Римският град Никополис ад Иструм е снован е през 102 г. от император Траян в чест на римската победа над даките. За да се популяризира като културно-исторически и туристически обект през 2000 и 2002 година, студенти от специалност археология към ВТУ"Св.Св. Кирил и Методий" организираха демонстрации на гладиаторски игри. Според организаторите на римската сватба, целта отново е социализация и популяризация на археологическия обект.

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed