16 Апр. 2024

Вие сте тук

Реставрация вместо събаряне на сгради ще има в Москва

09.06.2011

Московските власти направиха всичко, което поистаха защитниците на историческия облик на столицата: забраниха новото строителство и частичната преработка на сгради в центъра на руската столица и затегнаха режима за наемане на паметници на архитектурата. Сега, вместо да рушат и да строят наново, дивелъпърите ще трябва за се захванат с реставрация. Но тъй като днес това не е изгодно, мнозина от тях просто ще напуснат центъра на града. Може би точно към това се стремят градските власти.

По данни на Москомския комитет по наследството в столицата има 5241 паметника, от които 2527 са с регионално значение, а 2714 – с федералного. От общо 2784 недвижими обекта близо половината са собственост на града. 850 от тях са отдадени под наем и градските власти са загрижени за запазването им.

През постсъветския период в Москва са изчезнали 480 исторически сгради, сред които 100 паметника на архитектурата.

Според инвеститорите обаче мярката прави неизгодно използването на стари сгради с архитектурно значение. Например, ако решат да направят хотел, инвеститорите трябва да вложат за реставрация пет пъти повече средства, отколкото за изграждането на нова сграда, а това е икономически неизгодно. Допълнителен проблем е необходимостта от паркинг към хотела, но за разлика от Западна Европа в Русия изграждането на подземен паркинг към архитектурен паметник е забранено. В същото време в центъра няма места за паркиране.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed