29 Март 2024

Вие сте тук

Рекорден брой туристи в Япония през януари

20.02.2014

Рекорден брой от 944 000 чужденци са посетили Япония през януари - месец, който по традиция не е от най-благоприятните за пътувания, но при все това Страната на изгряващото слънце отчита нарастване на пристигналите граждани от Запада и Азия и най-вече от Китай, предаде Франс прес.


Януари е вторият по брой на посетители само за един месец след отчетените 1,03 милиона души през юли 2013 година.
Според Националната организация по туризма, която следи този показател, близо 155 700 китайци са пребивавали на архипелага през януари, а това е над два пъти повече в сравнение със същия месец на миналата година. В началото на 2013 година китайците рязко намалиха посещенията си в Япония заради изострилото се дипломатическо напрежение между Токио и Пекин. Териториалният спор все още не е решен, но китайските туристи се завръщат, отбелязва АФП.


Най-многобройната група туристи в Япония обаче са южнокорейците - 255 500 души, което е с 9% повече спрямо година по-рано.
Тайвандците, хонконгците, сингапурците, малайзийците и тайландците също силно са се увеличили.


Нарастването сред туристите от западните страни е по-слабо, но техният дял е над 10 процента от повечето останали страни.
През 2013 година Япония отчете рекорден брой от над 10 милиона. Страната се надяваше да премине този символичен праз през 2010 година, но това не стана заради международната финансова криза 2008 - 2009 година. Ядреният инцидент във Фукушима на 11 март 2011 година, последвал земетресението и вълната цунами отдалечиха още изпълнението на тази цел.


Сега Япония прогнозира удвояване на чуждестранните посетители до 20 милиона годишно от 2020 година. Със сигурност изпълнението на тази цел ще бъде подпомогнато от олимпийските игри в Токио през същата година.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed