23 Апр. 2024

Вие сте тук

Рафтинг и каяк по Струма – нови хоризонти за развитието на туризъм

26.02.2013

                                

 

 

но с особената грижа към опазване на чистотата

 

Трасето на река Струма на територията на община Кресна е сред най-добрите естествени трасета за рафтинг в България. Това сочат резултатите от проучване сред населението на общината, направено в изпълнение на дейности по проект „Общи пътеки в НАТУРА и РАМСАР в района на река Струма”, който се изпълнява от общините Струмяни, Симитли и Кресна в България и Ираклия и Неа Зихни в Гърция.

 

Проект „Общи пътеки в НАТУРА и РАМСАР в района на река Струма” с акроним COMMONA е финансиран по договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ Β1.11.15 от 30.03.2011г. от Програмата за европейско териториално сътрудничество Гърция- България 2007-2013 г.

 

Екстремните спортове във водите на река Струма, едно от най-добрите естествени трасета в Европа за рафтинг, е природния дар, който трябва да се използва по-пълноценно, категорични са жителите на община Кресна. Рафтинг и каяк по река Струма са считани от жителите на град Кресна за най-големия туристически атракцион в общината. Рафтингът и каякингът са споменавани спонтанно като главна туристическа атракция на града във всяка една от групите, интервюирани в общината. Част от участниците в дълбочинните интервюта споменават и за плановете на местната власт в Кресна за одобряване на общински проект за изграждане на трасе и клуб за рафтинг. По мнение на участниците в изследваните групи любителите на екстремните спортове не допринасят значително за икономиката на общинатаq понеже не отсядат в самия град, а най-често на палаткови къмпинги.

 

Освен рафтинг и каяк по Струма, местните от Кресна са единодушни в проучването, че потенциалът на общината за развитие на туризъм се обуславя до известна степен от характерната за общината географска разположеност.

 

Основната забележителност според ученици, учители, хора от средната и третата възраст е Кресненско Мело. Скалните образувания наподобяват по форма и структура Мелнишките пирамиди, но с по-малко разнообразие на форми. Разположени непосредствено до покрайнините северно от града, те представляват изключително красива гледка, видима от всяка точка на града и извън него, както и от главния път Е79, който минава през града.

 

Този документ е създаден в рамките на проект „Общи пътеки в НАТУРА и РАМСАР в района на река Струма”, който се осъществява с финансовата подкрепа на Програмата за европейско териториално сътрудничество „България - Гърция 2007 – 2013”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от Община Струмяни и при никакви обстоятелства не може да се счита, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и Договарящия орган

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed