20 Апр. 2024

Вие сте тук

"Ракия" - най-новият ресторант в Бургас

18.10.2013

Традицията в модерна интерпретация е в основната на нов концептуален ресторант, който преди дни отвори врати в Бургас. Заведението с емблематичното име „Ракия“ ще предлага над 50 вида ракии на посетителите.

 

Според Стойчо Христев, създател на концепцията, философията й е свързана с желанието да се популяризира ракията като национална българска напитка.  „За разлика от други нации, за нас, българите, яденето и пиенето се неизменно свързани, а. на софрата ни винаги присъстват ракия и вино, казва той. Но докато българското вино вече има донякъде международно признание, за националното ни питие е малко познато. Именно заради това ресторанта е посветен на това уникално богатство и на изкусните майстори, които го създават. 

 

Собственик на рестонанта, разположен в търговски център Странд, е "Юникорн фууд енд бевъридж" ООД. За създаването му е вложена инвестиция в размер на 140 000 евро.

 

Ресторант "Ракия" е модерната визия на съвременна България, ние искаме на представим на нашите клиенти, (гости и туристи), най-доброто от нашите традиции в производството на характерната за страната ни спиртна напитка  - ракията, и да я съчетаем със свежа и вкусна храна, коментира Мариела Остенд, инвестиционен директор на търговския център, в който е разположен ресторантът.

 

Според Албена Петрова, главен готвач на новия ресторант,  кухнята е българска, но поднесена по модерен начин, съобразен с нестандартното й виждане. Като пример посочва свинското с роладе и сини сливи, което е точно българско с орехите и сините сливи, но е поднесено много нестандартно. Личното й виждане е наложено и в баницата с тиква -  макар че в нея  присъстват всички традиционни съставки, тя няма нищо общо с познатата ни баницата с тиква.  Кремът от рози също нещо много българско, казва тя.

 

Ястията са прясно приготвени с минимална обработка, за да се подчертае свежестта на продуктите.

 

Оста на менюто е  скарата, като клиентите могат да видят и изберат охладеното месо във витрина на "Шоу кухнята", преди да бъде изпечено от майсторите готвачи на скарата с дървени въглища. Хит сред клиентите са "Мариновани пилешки гърди, фламбирани с кайсиева ракия и поднесени с пълнени гъби" цената на това ястие е 9,80 лв.

 

Изнеданите в менюто обаче започват още от салатите. Зелената салата например е представена в 4 гурме варианта  - с маринована в лимон и билки, пастарма с пушена пъстърва и гризини, с мариновани тиквички и доматена емулсия, с печени домати с чесън. Гурме темата продължава с  предястията, където дори такива класически ястия като зеленчуците на скара са обогатени с меко козе сирене, подправки и  дресинг от зехтин и горчица. менюто – разчита се изцяло на прясно    

 

Ресторантът разполага със 70 места на закрито, а през топлите месеци общият им брой нараства на 110.

Дизайнът е модерен и изчистен, с българските традициите го свързват една самоковска шевица, вплетена в интериора и меден казан за ракия.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed