25 Апр. 2024

Вие сте тук

Райънеър намалява с 50% норвежкия си трафик заради нов данък

02.06.2016

Нискотарифната ирландска авиокомпания Райънеър (Ryanair) съобщи днес, че до октомври ще закрие базата си на летището в Рюге, Южна Норвегия, тъй като норвежкото правителство въведе нов пътнически данък, информира Маркетуоч.


Закриването на базата ще намали трафика на авиопревозвача в Норвегия с 50% или 900 000 пътници годишно.


На пресконференция в Осло главният търговски директор на Райънеър Дейвид О'Брайън посочи, че решението изцяло се дължи на данъка. Намалете данъка тази седмица и се отказваме от плана, заяви той.


По-рано тази година Норвегия реши да въведе данък от 80 норвежки крони (9,55 долара) за всеки заминаващ пътник от 1 юни. По тази причина Райънеър ще закрие базата си в Рюге до 29 октомври и ще анулира 16 маршрута, включително до Брюксел, Рига, Дъблин, Солун и Единбург, посочи О'Брайън.


Частното летище "Рюге" обяви, че ще прекрати работа напълно, което ще засегне 1000 местни работни места, тъй като без Райънеър не може да поддържа дейността си.


Авиокомпанията уточни, че ще премести четири от самолетите си и кабинния персонал от Рюге в други бази в някои от 33-те страни, в които работи. Част от запазените полети от Норвегия ще бъдат пренасочени към други летища.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed