20 Апр. 2024

Вие сте тук

Разходка с каяк ще предлага екозона Вая

14.10.2013

Десет каяка ще допълнят атракциите, които предлага новата еко зона край езеро Вая. Лодките ще могат да се ползват от бургазлии и гостите на града от пролетта, обясни кметът Димитър Николов, който посети мястото и огледа  лично съоръженията, съобщиха от пресцентъра на община Бургас.

 

Привлекателната еко зона на езерото Вая вече се радва на огромен интерес както сред запалените по риболова, така и сред любителите на орнитоложкия туризъм, тъй като над района минава  част от главния миграционен път на европейските птици "Виа Понтика".

 

Кметът Димитър Николов се ангажира пред местните рибари да поиска от ИАРА да осигурят допълнителни охранителни екипи, които да следят за бракониерски набези.

 

На еко зона Вая са изградени 4 пристана – те имат подвижна част във водата - плаващ понтон, свързан със стационарен кей на брега. Изработени са от екологични материали - дърво и метал с антикорозионно покритие, тъй като избраното крайбрежие е защитено от закона и попада в Натура 2000.

 

 „Полезна придобивка за лодкарите е хелингът, който направихме. Той осигурява лесен достъп не само на гумени, но и на малки лодки от по-твърд материал.", обясни кметът Николов.

 

В еко зоната е монтирано ново осветление със слънчеви панели. За пешеходния и автомобилния достъп умишлено не е използван асфалт,  а указателните табели в зоната са дървени, за да кореспондират с цялостната еко концепция.

 

На мястото има обособени паркоместа и множество кошчета за отпадъци.

 

Изграждането на еко зоните е част от политиката на Община Бургас за откриване на града към морето и езерата.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed