19 Апр. 2024

Вие сте тук

Разглеждане на забележителности се предпочита пред почивка на морския бряг

07.09.2011

„Какъв вид отпускар сте?“ Този въпрос зададе на своите клиенти hotel.info, безплатната услуга за онлайн резервиране на повече от 210000 хотела по света.  

Ето резултатът за предпочитанията, как и с кого да се организира може би най-хубавият сезон на годината: почти половината от анкетираните предпочитат да пътуват с партньора си, като около 74% от тях отиват на хотел.  Начело в предпочитанията на отпускарите със 62 % са екскурзии до градове, при това особено популярно е разглеждането на забележителности.

Според резултатите от проучването отпускът с приятели не е особено предпочитан. Само 11% от запитаните са отговорили, че най-много обичат да пътуват с приятели. Най-голямо значение се отдава на партньора, като 51% искат да пътуват с „по-добрата си половинка“. В полза на семейството са гласували 23,5%, а само 13,6% от участниците в анкетата на hotel.info обичат да пътуват сами. Отпуск с туристическа група е добър вариант за най-малко от анкетираните - под 1% от гласовете.

На въпроса кои видове отпуск представляват интерес*, най-голям дял от 62% от участниците в анкетата отдават предпочитание на екскурзията до градове - доста повече от класическия отпуск на морския бряг, за който гласуват малко под 37%. Почивката на планина с 22% е на трето място сред предпочитанията. Следват обиколните пътувания с почти 9%, както и отпуска вкъщи.

При проучване на това какво обичат да правят отпускарите по време на ваканцията си*, на първо място с 62% се нарежда разглеждане на забележителности - напълно в унисон с популярността на градските екскурзии. Почти 26% от отпускарите предпочитат активна почивка и така тя заема трето място, нареждайки се пред отпуската за релакс и уелнес, която получава около 20% гласове. Не трябва да се изключват посещението на исторически места, спортни занимания, масажи или други дейности – по този начин „Други“, където попада и предпочитанието "от всичко по малко", е най-харесвано от почти 39%.

Хотелът категорично е на първа позиция като предпочитано място за нощувка. Той се избира от близо 74% от участниците в анкетата. На второ място е вилата с 14%  

-------------------------------- 

* Възможни са повече от един отговора.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed