03 Май 2024

Вие сте тук

Разбита международна мрежа за клониране на кредитни карти

12.07.2011

Полицейските служби в шест страни разбиха най-голямата мрежа в света за клониране на кредитни карти и арестуваха 60 души, предаде ДПА.

Арестите бяха извършени в Испания, България, Италия, САЩ, Полша и Германия. Полицейската агенция на ЕС Европол, цитирана от Асошиейтед прес, съобщи днес, че арестите са кулминация на едномесечно разследване. Българската полиция е арестувала 47 заподозрени, а италианската - девет. Американската полиция е задържала двама, колкото и испанската, а един човек е бил арестуван в Полша. Според Европол е възможно да бъдат извършени още арести в бъдеще.

Престъпниците, известни като "Нощните", монтирали модерни "скимиращи" устройства в банкомати, чрез които копирали лична информация от кредитни карти, използвали я за клониране на картите, след което източвали банковите сметки на картодържателите. Престъпната група печелела почти 150 000 евро на седмица и откраднала общо 50 милиона евро от банкови сметки по света.

Бандата действала от девет години и препирала печалбите си, инвестирайки в строителство на частни и обществени сгради в Кения, Кипър, Южна Африка и Русия.

В акциите срещу групата полицията конфискува имущество за над 15 милиона евро.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed