20 Апр. 2024

Вие сте тук

Работните визи за България ще се издават за 7 дни

22.05.2017

Визите за работници от трети страни, които ще работят в българския туристически сектор, през това лято ще бъдат изготвяни за седем дни, съобщи  вицепремиерът Валери Симеонов във Варна. Заедно с министъра на туризма Николина Ангелкова той проведе среща с представители на бранша, на контролните органи и на общините.


Всички бюрократични спънки пред бизнеса вече са премахнати, посочи Симеонов. По думите му бързото издаване на визите за работниците е договорено между четири български министерства. Документите ще бъдат изготвяни срещу представяне на копие от паспорта и сключен трудов договор с работодател. Общата стойност на услугата е около 50 евро, посочи Симеонов.
Вицепремиерът каза още, че се работи активно по възможността да бъде удължен срокът за престоя на наетите у нас. В момента  ограничението за пребиваване на територията на България е 90 дни. Според Симеонов се обмисля възможността този срок да стане четири или пет месеца, за да обхваща целия сезон.


Министър Николина Ангелкова допълни, че предстои създаването на Център за квалификация и преквалификация към Министерството на туризма. По думите й наемането на работници от трети страни е временна мярка за разрешаване на проблемите с кадрите в сектора. Със създаването на новия център ще се стимулира квалифицирането на повече българи, които да запълнят празнините в бранша, посочи министърът.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed