24 Апр. 2024

Вие сте тук

Пътуванията в Европа: по-близо, по-кратко, по-евтино

05.10.2011

По-близки дестинации, по-кратки пътувания, посещения на градове и късни записвания – тези тенденции продължават и през тази година в страните от Европа. Това се посочва в Доклад на ЕКТАА за тенденциите в развитието на туризма в страните – членки на Европейския съюз, разпространен по време на Десетата годишна среща на АБТТА. .

Политическите събитията в Средиземноморието през зимата и пролетта обяснимо са създали несигурност, особено на пазари, които са традиционни партньори на Северна Африка, като Франция, Белгия и Германия, се отчита в доклада. Търсенето на туристически пакети във Франция и Германия се пренасочва към Канарските острови, самите държави и в малка степен към далечните дестинации, а пазарът във Великобритания се ориентира към Гърция и Испания.

За Гърция е валидна тенденцията към ръст на он-лайн резервациите и он-лайн агенциите, намаляване на цената на туристическите пакети и значимо нарастване на броя на нискобюджетните превозвачи, които започват полети по вътрешни дестинации.

Други тенденции са късните записвания, които се наблюдават на няколко европейски пазара, кратки пътувания, търсенето на близки и по-евтини дестинации; както и повече от очакваните късни записвания за Великобритания. Характерно за Испания.пък е намаляване на броя на туристическите агенции и техния персонал за сметка на увеличаване на он-лайн агенциите е характерна тенденция за

Като цяло общият обем от продажбите нараства. Броят на продадените почивки през последното на 2010 година се е увеличил спрямо същия период на 2009 година със средно 5%-10%.. Още по-значимо е нарастването на бизнес-пътуванията, чийто ръст във Финландия и Германия е между с 11% и 20%; в Латвия – с 21% до 30%. В същото време четири други държави отчитат негативни тенденции – Хърватия, Гърция, Португалия и Испания.

Обемът на входящия туризъм през 4-месечие на 2010 година и първото на 2011 година също нараства, при това само две страни от Европейския съюз отчитат намаляване на обема.

Продажбите на самолетни билети през BSP също нарастват през 2011 спрямо 2010 година, но много различно в отделните държави – например, в Германия, Холандия и Дания увеличението е с около 17%, в Латвия – с около 20%, а във Великобритания, Словакия, Португалия и Гърция – с около 3%. Най-слабо е увеличението в Швеция – с около 0.5%. Но тенденцията навсякъде в страните на ЕС е положителна.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed