25 Апр. 2024

Вие сте тук

Пътници чакат часове за граничен контрол на летище "Хийтроу"

02.05.2012

Във Великобритания нарастват опасенията, че лондонското летище "Хийтроу" може да не е в състояние да приеме всички пътници, пристигащи за Олимпиадата.

През уикенда шефът на Интернешънъл еърлайнс груп - Ай Ей Джи (International Airlines Group - IAG) - компанията майка на британския въздушен превозвач Бритиш еъруейз обвини правителството, че заблуждава обществеността и се опитва да омаловажи проблема с опашките от чакащи на лондонското летище "Хийтроу". В действителност зад тях се крие "много голям проблем", отбеляза той. "Правителството заблуждава хората", заяви Уили Уолш по Би Би Си. Според него проблемът е много важен и правителство или не е в състояние да се захване с него или не иска да го направи.

Поради липса на достатъчно хора за контрол на паспортите пътниците и компании се оплакват от опашки от чакащи при пристигането на "Хийтроу", които достигат до два часа. За т пътниците, които не са граждани на Европейския съюз, те са дори по-големи. Тези забавяния поражда опасения за способността на "Хийтроу" да поеме потока от пристигащи по време на олимпийските игри това лято.

Според официални данни, цитирани от държавния секретар, натоварен с проблемите на имиграцията Деймиън Грийн, опашките не надвишават до 90 минути. Според Уолш това не отговаря на истината и миналия петък вечерта например хората са чакали над два часа и половина.

Правителство планира да създаде нова командна зала на "Хийтроу", за да се справя по-добре с контрола. Очаква се да бъде нает и допълнителен персонал за Олимпийските игри.
Авиокомпаниите, които използват "Хийтроу", вероятно ще бъдат склонни да плащат по-високи такси за кацане на летището, за да могат да се намалят опашките, достигнали "критични нива", допълни шефът на Ай Ей Джи, цитиран от Ройтерс.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed