25 Апр. 2024

Вие сте тук

Пътниците в обществения транспорт – вече с повече права

01.03.2013

От днес пътниците в ЕС са еднакво защитени, независимо дали са избрали като средство за придвижване въздушен, железопътен, корабен или автобусен транспорт.

 

Правата на пътниците, които ползват градски и междуградски транспорт в ЕС, се изразвяват с тези при самолетния, железопътния и корабния транспорт, след като с днешна дата в Европейския съюз влиза в сила Регламент (ЕС) номер 181/2011, съобщи българската редакция на пресслужбата на Европейската комисия.  В регламента се определят основните права на пътниците и се налагат определен брой задължения за автобусните превозвачи и управителите на автогари във връзка с отговорността им към пътниците. Броят на пътниците, използващи градски и междуградски автобуси в ЕС, е около 70 милиона годишно.

 

С новите правила се гарантира недискриминация по отношение на хората с увреждания и с намалена подвижност.  Предвижда се те да получават безплатна помощ на пригодените за целта автогари и в градските или междуградските автобуси, както и финансова компенсация за загуби или повреди, нанесени на оборудването им за придвижване.

 

В случай на дублиране на резервации, отмяна на пътуването или закъснение с повече от 2 часа след обявения час на заминаване (за пътувания на разстояние над 250 km) на пътниците се възстановява пълната стойност на билета или превоз по друг маршрут.  При определени условия освен възстановяване на сумата се предвижда  и обезщетение в размер на 50% от стойността на билета.  

 

При закъснения с над 90 минути или отмяна на пътуване  с продължителност над 3 часа на пътниците се полагат закуски, храни, напитки, а ако се налага – и настаняване. Предвидени са и обезщетения в случай на смърт, телесна повреда, загуба или повреда на багаж вследствие на пътнотранспортни произшествия.

 

Предложението на Европейската комисия относно правата на пътниците в автобусния транспорт бе направено преди пет години.  Дотогава не съществуваше нито международно споразумение, приложимо в повечето държави членки, нито законодателство на ЕС, което да установява общи права за пътниците за този вид транспорт, припомнят от ЕК.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed