02 Май 2024

Вие сте тук

Пътниците - вече с повече права в ЕС

22.11.2012

Върховният съд на ЕС даде по-големи права на пътниците, като разпореди днес операторите на влакове да дават информация в реално време за влаковете връзки, а самолетите да компенсират всеки, чиито принадлежности са били в нечий изгубен багаж, предаде ДПА.


Австрия поиска Съдът на Европейския съюз да се произнесе, след като компанията Вестбан (Westbahn) оспори мениджърско решение, което не й позволява да има достъп в реално време до информацията на конкурентните влакове, за да информира пътниците за закъснения или отменени влакове.


Информацията, достъпна на екраните на различните гари, не може да бъде смятана за конфиденциална или деликатна, посочи съдът, чиято централа е в Люксембург.


Казусът с авиокомпаниите е свързан с искането на четиричленно семейство са бъде компенсирано от авиокомпанията Иберия (Iberia) за загубен багаж при полет от Барселона за Париж. Исканата сума за двата загубени куфара е 4400 евро.


Съдът постанови да бъде изплатена компенсация на всеки, чиито вещи са били в изгубените куфари, не само на този, който е чекирал багажа. Пътникът обаче трябва да докаже, че вещите му са били в чуждия куфар чрез семейна връзка и общо купуване на билетите или да се вземе предвид чекирането, посочиха съдите.


По друго дело съдът постанови днес, че пътници, които искат да подадат иск за компенсация за отменен полет, трябва да се съобразят с националните срокове за такива искове, а не със сроковете, определени от международни конвенции.

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed