25 Апр. 2024

Вие сте тук

Първи фастфуд в британски стил отвориха в Кабул

23.02.2015

Заведение за бързо хранене в британски стил "фиш енд чипс", наречено "Мистър Кад", е най-новият ресторант по чуждестранен модел в Кабул, предаде ДПА.


Той е разположен на втория етаж на 10-етажната сграда Кабул тауър в афганистанската столица.


Първият по рода си ресторант за пържени картофки и риба по британски модел е дело на афганистанско-канадския предприемач Башир Халими. Той смята, че внасянето на нов вкус в страната, опустошена от над десетилетие конфликти, ще представи вкуса на Великобритания на афганистанската публика.
"Рибата и пържените картофи са популярни в Афганистан, но исках да ги предложа с по-добро качество, по международните стандарти", отбелязва 29-годишният Башир Халими, който откри обекта си този месец.


Ресторантът е като всяко друго заведение за бързо хранене от западен тип - с дървени столове и маси, както и възглавници с бродираното лого на Мистър Кад. На стената има голяма снимка на риба и аквариум с малки шарени рибки. На голям телевизионен екран вървят видео клипове с афганистанска музика. От тавана висят бели и сини балони. Има и кът за деца.


Клиентите изглеждат доволни засега, изтъкна Халими, който е учил бизнес във Ванкувър, като добавя, че броят на посетителите се е увеличил, откакто е открит ресторантът.
Клиентите изглежда се поддават на изкушението.


Ресторантите по чуждестранен модел процъфтяват в Кабул след свалянето от власт на талибаните през 2001 година въпреки недостатъчната сигурност и повтарящите се нападения срещу места, посещавани от чужденци.


Повечето ресторанти от западен тип обаче засега обслужват чужденци и местния елит, тъй като цените са прекалено високи за голяма част от афганистанци.


Халими посочва, че неговите цени са пресметнати така, че да привличат средната класа. Средно на ден се обслужват 250 клиенти, главно местни младежи и семейства.


Цената за едно средно ядене е около 240 афгана (4,20 долара), отбеляза бизнесменът, който е инвестирал 400 000 долара в заведението.


Тази цена може да изглежда висока за страната, където според Световната банка средният доход е 680 долара годишно. Халими посочи, че все още не печели много.


Той допълни, че планира да разшири дейността си в Кабул и още три провинции.


Икономическата ситуация в страната не е особено добра. Безработицата достигна 30-35 процента, отчасти заради изтеглянето на НАТО, която играеше роля на работодател и клиент.  

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed