25 Апр. 2024

Вие сте тук

Първи световен ден на тапас отбелязаха в Испания

30.09.2012

Специални тапас турове ознаменуваха Световния ден на тапас, който бе отбелязан за пръв път в Испания на 29-ти септември, съобщи сайтът foodfromspain.com. Заведения в 30 испански града, сред които Мадрид, Барселона, Лас Палмас, Билбао, Толедо и Валенсия посрещаха любителите на традиционните испански мезета.

 

Инициативата за събитието принадлежи на гастрономичния проект Saborea Espana, който обединява 20 града и провинции, както и асоциации на хотелиери и туроператори, които се специализират в предлагането на гастрономични турове.

 

Към празника се присъединиха също Лондон и Франкфурт, където с удоволствие честваха празника.

 

Тапас е традиционно испанско явление, комбиниращо добрата храна, качественото вино и социалните контакти. В същото време то е кулинарна атракция, която привлича много гастрономи.

 

Най-известната легенда за произхода на тапас разказва, че в таверните на Андалусия върху  чашите с вино се покривали с парченце хляб, за да не влизат мухи в напитката. По-късно крал Алфонсо Десети Кастилски задължил на войниците навсякъде да се сервира безплатно мезе, за да не се напиват. Находчиви собственици на таверни започнали да правят порциите миниатюрни – така се появили испанските тапас.

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed