20 Апр. 2024

Вие сте тук

Първият граждански самолет кацна в Балчик

03.05.2012

Първият граждански самолет  "Бийчкрафт", кацна малко в четвъртък нечерта на летището в Балчик. Така аеропортът, който бе преобразуван от военен, от днес започва да обслужва граждански полети.

Машината, излетяла от летище "Рузине" край Прага, Чехия, доведе шестима туристи, които ще участват в първия голф турнир в комплекса "Тракийски скали" край Каварна,  съобщи Красимир Костов, ръководител на летище-Балчик, което е експлоатационно звено към Аерогара-София. По думите му още чартърни полети се очакват в дните от 31 май до 2 юни, с които ще пристигнат голфъри и от други държави.

Летището в крайморския град засега е лицензирано да приема само малки самолети - с до 19 пътнически места. На пистата на първо време ще бъдат приемани машини с пътници от страни-членки на Европейския съюз. На по-късен етап може да бъде изграден пункт за митнически и граничен контрол, поясни Костов.

Военното летище в Балчик бе предоставено с решение на Министерския съвет през 2011 година на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Очаква се с предоставянето на летателната площадка за граждански полети да се подобрят авиоуслугите през активния туристически сезон по Северното Черноморие.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed