31 Май 2020

Вие сте тук

Пълен хаос на летищата в Германия заради стачка на Луфтханза

22.04.2013

Пътуващите със самолет в Германия днес бяха изправени пред хаос, тъй като най-голямата германска авиокомпания Луфтханза (Lufthansa AG) бе принудена да отмени стотици полети заради 24-часова стачка на наземния персонал, започнала тази сутрин, предаде ДПА.  Стачката е част от отдавнашна акция на синдиката Ферди (Verdi) за по-високи заплати и по-голяма защита на работните места наместа на наземните служители.


От близо 1800 полета по разписание само 20 на къси разстояния и 12 на дълги не са анулирани, посочи пред АФП говорител на компанията.  "Терминалът е почти празен, защото повечето пътници бяха подготвени" и се преориентираха, съобщи от Франкфуртското летище Геролд Шауб от синдиката Ферди, цитиран от ДПА.


Вътрешните полети и полетите на къси разстояния (в Европа) досега са най-засегнати от стачката, обяви Луфтханза. Значително е ограничен и броят на полетите на дълги разстояния, допълва АФП. Във Франкфурт, например, само шест полета са предвидени от общо 50, а в Мюнхен - три от 17, колкото и в Дюселдорф.

 


Полетите, предвидени по разписание за утре сутрин, вече също за анулирани, информира ДПА.

 


Засегнатите пътници в страната могат да презаверят самолетните си билети за влакови и да пътуват с железопътната компания Дойче бан (Deutsche Bahn).


За да не чакат излишно и да избегнат хаоса, Луфтханза приканва клиентите да се консултират на нейния сайт: www.lufthansa.com. Още в  събота компанията обяви, че от планираните за днес 1720 полета се очаква да бъдат извършени само 32, припомня ДПА. Това е втората вълна от стачки за заплатите и условията на труд на около 33 000 техници и обслужващ персонал. Първата проява, организирана от Ферди, доведе до отменянето на 700 полета на 21 март.


Представителите на синдиката настояват за гарантиране на работните места и 5,2 процента увеличение на заплатите. Луфтханза излезе с по-ниска оферта, вземаща предвид трудовата категория и изпълнението на работата.


Авиокомпанията би увеличила с над 3 процента заплатите на определени трудови групи за период от 29 месеца. Според Ферди обаче някои категории в крайна сметка ще печелят по-малко в реално изражение.


Луфтханза обвини синдиката Ферди, организирал стачката, че използва прекалени мерки, посочва Асошиейтед прес.

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed