27 Апр. 2024

Вие сте тук

Прочутият кубински бар La Bodeguita del Medio празнува 70-та си годишнина

24.04.2012

Храм на кубинското мохито, малкият бар в Хавана La Bodeguita del Medio празнува 70-ата си годишнина и продължава да привлича милиони туристи, които идват, за да открият любимото място на американския писател Ърнест Хемингуей, предаде Франс прес.

"Моето мохито в Ла Бодегита и моето дайкири в Ла Флоридита", написа Ърнест Хемингуей (1899-1961), имайки предвид двата си предпочитани бара от времето, когато носителят на Нобелова награда за литература е бродел из тесните улички на стария град в Хавана през 50-те години.

И днес поклонничеството на туристите е във вихъра си под звуците на уличните оркестри, които възпяват славата на Че Гевера с изключително известната "Аста сиемпре команданте" ("Сбогом завинаги, команданте") или на Компай Сегундо и на неговата група Буена виста сосиал клуб.

Бодегита дел медио отваря врати на 26 април 1942 година по инициативата на търговеца Анхел Мартинес, който превръща в бар малката бакалия (бодега на испански), която държал на две крачки от катедралата.  Тъй като бакалията била в средата на група къщи, а не както често повелява традицията на някой ъгъл, името й дошло бързо: "Малката бакалия в средата".

 

Особена роля в съдбата на заведението изиграл фактът, че наблизо била разположена малка печатница. Това определило и клиентелата му – журналисти, писатели, актьори и художници.


Барът-ресторант е посещаван освен от Хемингуей от Габриел Гарсиа Маркес, актьорите Жерар Депардийо, Бриджит Бардо, прочутия джазмен Нат Кинг Коул, Франсис Фред Копола, Ерол Флин и още много други. Почти всеки от тях е оставил своя автограф на стените на заведението, заедно с похвалите си и добрите пожелания към собственика и екипа.


Мълвата упорито твърди, че точно тук се приготвя най-доброто в света мохито, а в самия бар се усеща лек аромат на мента, основната съставка на коктейла. Днес Бодегита е и място, в което се акцентира върху кубинската кухня и музикалната култура.


Държавната компания, която днес управлява бара, Палмарес (Palmares), вече планира поредица срещи, за да отпразнува 70-ата годишнина на най-известния бар в Хавана с кубинска кухня и най-вече с конференция, посветена на мохитото.

Няколко листа мента, захар, лимонов сок. Всичко това се разбива добре, за да се усети ароматът на ментата, долива се ром и малко газирана вода: рецептата на "националния коктейл" на Куба е проста, но безотказна. И скъпа в Бодегита - четири долара за чаша мохито, така че клиенти кубинци, чиято средна месечна заплата е близо 20 долара, рядко могат се видят в бара.

За сметка на това през сутрешните часове тук гъмжи от туристи. Повечето опитват мохитото прави, макар че на няколко маси се предлагат и закуски от кубинската кухня.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed