18 Май 2024

Вие сте тук

Прочутият Биг Бен ще бъде преименуван

27.06.2012

 

 

Прочутата лондонска забележителност Биг  Бен скоро ще бъде преименувана  и ще носи името Кулата на Елизабет по случай 60-годишния юбилей на управлението на кралица Елизабет II, сообщи Рейтер, позовавайки се на информация от представители на Долната палата на британския парламент.

 

"Комисията на Палатата на общините вече одобри предложението да се преименува часовниковата кула в Лондон и да й бъде дадено името Кулата на Елизабет във връзка с брилиантовия юбилей от управлението на Нейно Величество“, е заявил депутатът.

 

На 16 юни се състоя традиционният ежегоден парад по случай официалния рожден ден на кралицата. Тя е вторият монарх в историята на Великобритания, който отбелязва 60-годишнина от управлението на страната. Елизабет Втора е родена на 21 април 1926 година, но рожденият й ден се отбелязва два пъти годишно, като официалното честване е третата събота наюни. Истинския си рожден ден кралицата обикновено чества в семеен кръг, докато за официалния й рожден ден се организира военен парад в центъра на Лондон.

 

Според министър-председателя Джеймс Камерон това ще е достойна отплата за заслугите на кралицата пред страната.

 

Биг Бен е част от архитектурния комплекс на двореца Уестминстър. Прочутият часовник, разположен на 55 метра над земята, се смята за най-големия на света. В основата на всеки от четирите циферблата е разположен латинският надпис Domine salvam fac Reginam nostram Victoriam Primam ("Боже, пази кралицата ни Виктория I"). Според една от версиите часовникът е получил името си от името на Бенджамин Хол, един от хората, ръководили преустройството на парламента след пожар. През 2008 г. кулата е обявена за най-популярна забележителност във Великобритания.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed