28 Март 2024

Вие сте тук

Професионалните сдружения на екскурзоводите се готвят за обединяване

29.03.2016

Професионалните организации, обединяващи екскурзоводите в България, обмислят възможност за обединяване. Това стана известно след приключване на Втората национална среща на екскурзоводите, проведена по инициатива на Съюза на екскуроводите в България (СЕБ) и Асоциацията на екскурзоводите в България(АЕБ) в г. Пловдив от 25 до 27 март т.г.  

 

На срещата присъстваха около 70 представители на трите сдружения, обединяващи профсионалните ескурзоводи  България – СЕБ със седалище Варна, АЕБ със седалище София иЮгоизточен съюз на екскурзоводите „Ваня Райкова“ – Бургас, както и представители на Министерството на туризма и общинското ръководство на г.Пловдив.

 

Общото мнение на участниците в срещата е, че е добре да се подготвим и реално да се обсъди обединение, за по ефективно справяне с проблемите и по-голяма тежест в туристическия бранш.

 

Председателят на СЕБ Валерий Гочев сподели виждането на СЕБ за бъдещо обединение – Федерация – вариант с Конфедерация и  Федерация – пълно сливане на трите организации и създаването на нова структура.

 

Становището на УС на АЕБ, представено от председателя на АЕБ Николай Миндов,  е за национално представителство на ротационен принцип от вписаните в Националния туристически регистър три организации, които запазват досегашното си статукво. Това предложение беше направено от зам-министър Ирена Георгиева на проведената среща в Министерство на туризма на 16.03.2016 с част от УС на АЕБ. След договаряне за четиригодишен срок, който е законово предвиден в Закона за изменение и допълнение на Закона за туризма (ЗИДЗТ), една от трите организации със заповед на Министъра на туризма ще представлява екскурзоводите пред Министерство на туризма при необходимост от национално представителство. В ЗИДЗТ няма изискване за единно представителство пред Министерство на туризма. Законът за туризма не лимитира броя на вписаните в Националния туристически регистър професионални сдружения на екскурзоводите.

 

Разискваните в рамките на дискусията предложения, виждания и начини за обединение ще бъдат обсъдени в отделните сдружения. При положително решение за обединение, да се изберат делегати за общонационално събрание, на което да се обсъдят и гласуват предложенията на отделните сдружения.

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed