29 Март 2024

Вие сте тук

Проект за стратегия за туризма обсъден с бранша

22.11.2013

Заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев се срещна с представители на туристическия бранш, за да обсъдят съвместно проекта на стратегия за устойчиво развитие на туризма. Предварителната стратегия бе подготвена от Министерството на икономиката и енергетиката. В срещата участваха и председателят на БАН академик Стефан Воденичаров, ръководители на  катедра „Туризъм” към водещи университети в страната.

 

„Това е структурата на бъдещата стратегия, която искаме да обсъдим с вас, с научния и академичния потенциал на страната и с водещите експерти в бранша. Целта е заедно да я разработим модул по модул, преди да бъде предложена за консултация на международно доказани експерти, а по-късно внесена в Министерския съвет (МС) в окончателен  вид“, подчерта г-н Ботев. Той поясни, че за този базов документ са използвани анализи на БАН, Световната организация по туризъм (СОТ) към ООН редица и други специалисти и институции. В началния проект са взети под внимание предварителните предложения на бранша. Подобна отраслова стратегия се прави за първи път за целия период на прехода в България.

 

Документът визира секторната политика до 2030 г. и полага опорни точки за хоризонт 2050 г., като цели повишаване на качеството, конкурентоспособността и диверсификацията на туристическия продукт, предлаган от страната ни. „Туризмът ще бъде сред водещите национални отрасли, който се очаква да формира до 18% от брутния вътрешен продукт (БВП) и да бъде сериозен фактор за устойчивото развитие на българската икономика като цяло“, каза зам.-министърът. Очаква се за този период трудовата заетост в сектора да нарасне до 300 хил. постоянни и 500 хил. временни работни места. България ще продължи да залага на морския, ски/планинския туризъм, балнео-, СПА и уелнес услугите, културния, еко-, голф туризма, винения и гурме туризъм и други туристически продукти.

 

„Страната ни демонстрира все по-добри показатели като целогодишна туристическа дестинация. По данни на World Travel and Tourism Monitor туризмът генерира 9% от глобалния БВП на света, а за България той вече е 13,6%, което е сериозен скок само за няколко месеца“, съобщи г-н Ботев. Той допълни, че според прогнозите на СОТ средният ръст на туристи до 2020 г. се очаква да е под 3% за Европа и около 4% за Азия, докато у нас този показател е около 5.5% за деветмесечието на тази година. „До края на 2013-а очакваме да ни посети 7-милионният турист и да сме минали 3 млрд. евро постъпления от туризъм. Към 2020 г. предвиждаме броят на чуждестранните туристи да стане над 9 млн., а през 2030 – над 12 млн.“, заяви зам.-министърът. По коефициента LPT България вече е на 10-о място сред водещите туристически дестинации в света. Стратегията предвижда устойчиво движение нагоре в класациите към челната тройка.

 

Зам.-министър Ботев обяви още, че с решение на МС е създадена междуведомствена работна група за привличане, координация и наблюдаване на инвестициите в туризма към вицепремиера Даниела Бобева. Освен това Министерството на икономиката и енергетиката ще насърчава с различни мерки публично-частното партньорство за стопанисване и управление на културно-историческите паметници и атракциите в туризма, защото са много привлекателни за чуждестранните ни гости, носят допълнителни приходи и популяризират богатото ни културно-историческо наследство.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed