19 Апр. 2024

Вие сте тук

Проектът "България на длан" набира скорост

17.09.2015

Паркът

на открито „България на длан“ ще бъде открит през 2018 година. Идеята е първият му етап да бъде готов до 2018 г., като събитието ще съвпадне с председателството на България в Съвета на Европейският съюз и домакинството на Пловдив като европейска столица на културата. Проектът е под патронажа на ЮНЕСКО. Това стана известно снощи на официално представянена проекта, на което бяха  поканени представители на изпълнителната и законодателната власт, на държавни

институции и неправителствени организации, местна власт, бизнес организации и компании, изявени общественици.

 

 

Деси Добрева, Илия Луков, Вокално студио "Дъга - Палавници" и други изпълнители подкрепиха идеята със свои изпълнения.

Според авторите на проекта"България на длан - макети на открито" - режисьора Съни Сънински и актрисата Стефани Рачева, при откриването трябва да се готови 50 от общо 130-те макета на обекти в България.

 

 

Паркът ще се намира в община Правец, която е отделила 20 декара за новия музей на открито. Наскоро Общинският съвет взе решение да окаже пълна подкрепа за реализиране на инвестиционната част на проекта.

 

 

Гостите му ще могат да се разходят из парка, чиято форма ще повтаря границите на България. Алеите в него ще повтарят основните  пътища на България, които ще заведат гостите в Пловдив, Варна, Русе или Велико Търново. Водните обекти ще възпроизвеждат основните реки на България.

 

 

Основната цел на бъдещия парк е да привлече българи от различни поколения, както и чуждестранни туристи. Паркът ще е предимно за семейства с деца, които ще представляват 80% от всички негови посетители, каза Съни Сънински. Не са много страните в Европа, които могат да се похвалят с такива проекти, но тези културно-исторически атракции са изключително посещавани и в Холандия, Австрия, Швейцария, Италия, Германия, Франция, Турция, посочи авторът.

 

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed