27 Апр. 2024

Вие сте тук

Проекти създават система на туристическите дестинации и проучване за технологичен парк в Бургас

25.05.2011

 Община Бургас започна работа по два нови международни проекти, финансирани като част от минипрограма на проект „SMART +”, осъществяван с финансовата помощ на програма INTERREG ІVС на Евопейската комисия, съобщиха от общината. Тя кандидатства в минипрограмата на проект „SMART +” с две проектни предложения, като и двете бяха високо оценени и одобрени от международната комисия. Общата им стойност надхвърля 550 000 евро.

Община Бургас е водеща организация на проект SMART Tourism - „Роля на иновативните услуги на туристическия пазар в подкрепа на регионалното развитие”, чиято основна цел е да се инициират туристически клъстери и да се подпомогне сътрудничеството на регионално, национално и международно ниво в областта на туризма.

Партньори на община Бургас са Регионалната агенция за развитие в Козани, /Гърция/, Отдела за бизнес планиране и развитие в Район Лайпциг и Община Сервия-Велвенто в Гърция.

Дейностите по проекта включват обучения в целевите региони за запознаване с опита в областта на туризма и управлението на дестинациите, разработване и прилагане на пилотна електронна система за управление на дестинациите и закупуване на оборудване за прилагане на разработената система за управление на дестинациите. Системите ще бъдат насочени най-вече към малките и независими доставчици на туристически услуги и ще обединяват и разпространяват разнообразни пакети от туристически услуги.

Общият бюджет на проекта е 325 000 евро, от които 105 000 евро са средствата, отпуснати на Община Бургас.

Вторият проект, в който Община Бургас участва като партньор е „Партньорство за създаване на научно-технологични паркове в Източна Европа”. Водеща организация е Регионална Агенция за развитие на северозападен регион – Клуж /Румъния/, Технологичен парк WALQA в Испания и Център за изследвания и технологии в Хелас /Гърция/.

Общата цел на проекта е да допринесе за конкурентоспособността 4-те региона включени в проекта, чрез представянето и въвеждането на добри практики и опит при развитието на научно-технологични паркове и адаптирането им в съответствие с нуждите на местните власти, бизнес и академична общност. На основата на опита на научно-технологичния парк в Арагон, както и на други научни паркове в Европа, ще бъде създаден наръчник за планиране, развитие и упралвение научно-технологични паркове.

Стойността на проекта е приблизително 227 000 евро, а на този на Община Бургас – 42 638 евро.

И двата проекта ще бъдат реализирани в периода май 2011 – април 2013.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed