02 Май 2024

Вие сте тук

Продажбите за българските ски курорти са спаднали двойно на руския пазар

02.11.2011

Заради скъпите самолетни билети туристите се пренасочват към Алпите

Търсенето на ски пакети в българските планински курорти е намаляло двойно в сравнение с миналата година, пише информационната агенция ТУРПРОМ. Изводът е направен след анкета сред туроператорите, които са основни играчи на българския пазар.

Основна причина за спада в търсенето са завишените цени на самолетните превози, което прави почивката в българските ски курорти напълно съпоставима по цена с ваканция в бюджетни хотели в Алпите.

«Има голямо изоставане на продажбите за България в сравнение с миналата година, практически то е два пъти по-ниско. Причините са няколко. Една та са малките намаления за ранни записвания, тъй като хотелът в пакета формира 20-30% от общата стойност. В крайна сметка отстъпките на хотелите не могат да намалят значително общата цена на пакета, за разлика от алпийските дестинации“, казва Александър Широков, генерален директор на туроператора СНП. Според експерта засега туристите бавят до последно, очаквайки специални цени от туроператорите.

Мнението му се споделя и от туроператора „Астравел“. „През този сезон динамиката на продажбите на ски-пакети за България се промени кардинално. През последните две години бе ярко изразена тенденцията за ранни записвания. Особено силно това си пролича през миналата година, когато през октомври с акции за ранни записвания бяха продадени до 80% от всички новогодишни пакети за България. Тази година обаче картината е точно противоположна и туристите едва сега започват да се активизират“, казва пред медиата Ала Кухаренко, ръководител на европейския отдел на „Астравел“. И тя свързва поведението на туристите със завишените цени на самолетните билети от страна на авиокомпаниите. Можем да кажем, че цената на почивката в България се изравни с тази в алписките курорти. Затова мнозина избират да карат ски в Алпите, пояснява тя.

Същата тенденция потвърждават и от „Солвекс Травел“, посочвайки, че „Аерофлот“ е предложил толкова неизгодни условия за туроператорите, че всички участници на пазара са решили да се откажат от блок-местата, които авиокомпанията била принудена да пусне за свободна продажба. В момента чартърните полети отново стават по-изгодни, отколкото блок-местата с редовни полети, казва Алевтина Лушекова, ръководител на Солвекс за България и Словакия.

От ТУРПРОМ посочват, че конкуренцията на авиокомпаниите при полетите до България се спъва не толкова от Аерофлот, колкото от българската страна. Според изданието България остава една от малкото дестинации, където въпреки решението на Росавиация за либерализиране на авиопазара практически няма конкуренция. На свободния достъп до пазара пречи българската страна, затова не е чудно, че цените на самолетните билети са толкова високи, посочва и Алексай Маркелов, заместник-директор на туроператора „Балкан Експрес“.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed