25 Апр. 2024

Вие сте тук

Продават емблематични хотели във Велико Търново

19.01.2011

 


Емблематични хотели в регион Велико Търново се продават, съобщи вестник „Янтра днес“. Според вестника за продажба е обявен хотел “Етър”, чийто собственик Евтим Митев иска 4 млн. евро за него. Причината за продажбата е големият брой хотели в старопрестолния град и ниската заетост. „ Не може в град като Велико Търново да има 164 обекта за подслон и база от 4128 легла, които на практика в нито един от сезоните не могат да бъдат запълнени, обяснява мотивите си за продажба Митев. По думите му хотелът не е на загуба, работи предимно с големи туристически групи, няма неплатени сметки или кредити, но въпреки това се търси купувач за него.

Митев и неговите съдружници са придобили хотела чрез РМД през 1999 година, вложили са в него 6 млн. лв. и дават работа на 31 души в момента.

Хотелиерите коментираха, че вдигането на туристическата такса за двузвездните хотели с 30 стотинки също ще затрудни бранша, а няма гаранция дали парите ще се използват целесъобразно.

На практика по-голямата част от туристическите обекти имат обявена цена за продажба, но в много от случаите договарянето е пряко, защото и сумите са големи, коментира Калоян Ганев от “Сенчъри хоумс”. Обикновено цената варира от 750 до 1450 евро на квадратен метър разгърната застроена площ, но формирането й зависи от местонахождението на обекта, дали е разработен и доколко в продажбата има елемент на спешност, поясни още той.

Такъв е случаят с хотел “Загория” в Арбанаси, за който от няколко години насам има оферта за продажба, но няма реализирана сделка. Хотелът наистина се продава, но не защото има задължения, а защото към него има постоянен интерес, каза собственикът му Румен Христов. Въпреки че голяма част от хотелите се продават, досега сделка няма реализирана, коментираха собственици на брокерски агенции.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed