27 Апр. 2024

Вие сте тук

Проверяват хотелите в Бургаско дали си внасят туристическия данък

15.05.2012

 От утре служители от общинския отдел „Туризъм” започват  проверки на хотелите и местата за насатаняване и подслон на територията на община Бургас, съобщиха от пресцентъра на общината. Основна цел на проверките е проследяване регистрацията на нощувките в Бургас със съответното начисляване и изплащане на дължимия туристически данък.


Според Закона за туризма категоризираните хотели и квартири следва да внасят туристически данък в Община Бургас. Съгласно промените, гласувани от Общинския съвет, туристическият данък, който следва да заплатят, е съответно:

  1. Средства за подслон /хотели, мотели, вилни селища и туристически селища/ в град Бургас и съставните селища с категория 4 и 5 звезди – 1,50 лв.

  2. Средства за подслон /хотели, мотели, вилни селища и туристически селища/ в град Бургас и съставните селища с категория 3 звезди – 1,20 лв.

  3. Средства за подслон /хотели, мотели, вилни селища и туристически селища/ с

Категория 1 и 2 звезди:

  1.  
    • в град Бургас – 0,60 лв

    • в съставните селища – 0,50 лв

  2. места за настаняване /семеен хотел, вила, почивна станция/:

    • в град Бургас – 0,60 лв

    • в съставните селища – 0,50 лв

5. места за настаняване /пансион, къща, самостоятелни стаи, бунгало, къмпинг/ в град Бургас и съставните селища – 0,50 лв.

Проверките ще продължат през целия летен сезон. За това време ще бъдат обходени всички 3264 легла. От тях 106 са средствата за подслон и местата за настаняване като хотели, мотели, вилни селища, а останалите са бунгала, пансиони, частни квартири и др. Събраните суми от изплатения туристически данък се изразходват единствено за целите на туризма, според чл.10, ал.2 от Закона за туризма – за изработване на информационни материали, указателни и информационни табели, за туристически услуги и др, подчертават от общината.

 

 

 

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed