25 Апр. 2024

Вие сте тук

Проверяват продажбите на земи край Несебър

02.01.2013

Започва проверка на цялата процедура по продажбата на 29 дка земи от горския фонд край Несебър. Тя се извършва по разпореждане на премиера Бойко Борисов, съобщи министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов на извънредна пресконференция.  

 

Ако по време на проверката бъдат установени нарушения на длъжностни лица, те ще бъдат наказани. За да има пълна прозрачност, в специално създадената за целта междуведомствена комисия ще влязат и представители на неправителствените организации, сред които и от Коалиция „За да остане природа в България”. С доклада от тази проверка ще бъде запознат премиерът, както и медиите, увери министър Найденов.

 

Процедурата за този имот е започнала през август 2007 г. със заповед на кмета на община Несебър за одобряване на подробен устройствен план.  Тогава теренът е включен в него като урбанизирана територия за застрояване. След това, през декември 2008 г. имотът, който не е част от НАТУРА 2000, е изключен от Държавен горски фонд.

 

Според министъра не отговарят на истината твърденията в медиите, че теренът е продаден доста под данъчната оценка. Според документацията по сделката за имота са представени две данъчни оценки -  първата е от  юни 2009 г. и е на стойност 11 320 лв. Повторна данъчна оценка, направена след указание на министър Найденов, е  вече е на стойност 540 729 лв.

 

Определената цена за закупуване на имота е 581 212 лв. без ДДС. Отделно са платени такса за изключване на имота от горския фонд в размер на 405 479 лв., режийни разноски в размер на 11 624 лв., компенсаторно залесяване в размер на 7 530 лв., местен данък от 17 436 лв. и др. разходи, с което цялата сума по продажбата възлиза на 1 141 849 лв.

 

„Строителство на тези територии към момента няма”, каза на пресконференцията инж. Милка Гечева, началник на Дирекция „Национален строителен контрол” в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Тя уточни, че на 21 декември е било издадено разрешение за строеж на 38 жилищни сгради. В момента се извършва проверка на строителните книжа. 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed