26 Апр. 2024

Вие сте тук

Проблем извън акваторията на България е причина за замърсяването на плажа край Синеморец

19.07.2017
Снимка: 
Блу Линк

 Старо замърсяване извън териториални води на България, които силният вятър и бурното море са изхвърлили на брега в последните няколко дни вероятно е причина за замърсяването с петна от мазут на плаж до Синеморец, община Царево. Това съобщи пресцентърът на Министерството на туризма след проверка по повод информация, разпространена  в рубриката „Моята новина“ на Нова телевизия днес сутринта.

 

По заповед на министъра на туризма Николина Ангелкова експерти на министерството са инициирали съвместна проверка, осъществена с представители на Регионална здравна инспекция (РЗИ) и „Морска администрация“-Бургас, уточняват от министерството.

 

Съвместната инспекция на място е установила, че става въпрос за малки по размер катранени топчета, изхвърлени на плажната ивица на устието на река Велека до Синеморец.  Най-вероятната причина е старо замърсяване извън акваторията на България.

 

Министерството на туризма е дало предписание на наемателя на плажа за незабавно почистване на ивицата, което да продължи до пълното отстраняване на петната от мазут, както и да постави указателна табела с информация за настоящото замърсяването.

 

Съвместният екип от институциите е проверил и останалите плажове в землището на Синеморец - плаж „Бутамята“ и „Липите“. Там не са открити замърсявания.

 

Министерството на туризма следи ситуацията заедно с Министерството на околната среда и водите и местните власти.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed