19 Апр. 2024

Вие сте тук

Природозащитници призовават премиера да провери сделки за Национален парк Пирин

20.05.2011

 

 

Коалицията от над 50 неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България” подкрепя изявлението на министър председателя Бойко Борисов от седмия Национален иновационен форум, че България е бедна, защото е приватизирала евтино.

От коалицията „За да остане природа в България” посочват, че на нереални цени бяха сключени не само приватизационни сделки. Природозащитниците смятат, че повечето концесии на държавата или общините също са сключени при неизгодни за обществото условия.

Например концесията в Национален парк Пирин, която позволи на фирма, собственост на офшорни компании, да застрои 995 дка от най-значимия природен обект в България срещу неясни условия.

Днес фирмата концесионер Юлен АД заплаща годишна концесионна такса в размер на 220 хил. лева, което води до цена от по-малко от 22 ст. за квадратен метър на година. Концесионната такса, която се заплаща от Юлен АД, е по-малка от дневния оборот на фирмата концесионер.

В момента правото на строеж в град Банско е около 1200 лева на кв. метър. За срок от тридесет години, какъвто е срока на концесията в ски зона Банско, това прави около 40 лева на квадратен метър годишно. Това е 200 пъти повече от цената в ски-зона Банско.

От коалицията „За да остане природа в България” подкрепят решенията на екологичните неправителствени организации, приети на годишната им среща преди седмица, с които се настоява всички концесионни сделки за територии и природни ресурси да бъдат преразгледани, за да се актуализират цените, при които те са сключени.

 Природозащитниците напомнят, че в България са започнати проверки на Европейската комисия за неправомерната държавна помощ, оказвана на „Юлен” АД чрез непазарните цени, които тя заплаща за правото на строеж върху изключителна държавна собственост в Национален парк Пирин.

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed