19 Апр. 2024

Вие сте тук

Природозащитници: Държавата променя закон заради "Юлен"

02.02.2012

Парламентът ще разгледа на първо четене законодателни промени, които позволяват на фирмата „Юлен” АД, концесионер на ски зона Банско в Национален парк Пирин, да ползва държавните земи, гори и съоръжения в онези близо 650 декара, за които правителството вече призна, че са застроени и се ползват над официално одобрената концесия от близо 1000 декара, съобщиха от Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България”.

Вместо да потърси отговорност от институциите, допуснали ски зоната да е с 65% по-голяма от разрешеното, държавата специално изготвя такъв Закон за публично-частните партньорства, чрез който променя и Закона за концесиите, подчертават природозащитниците. Според тях новите промени позволяват на „Юлен” АД да ползва допълнителните територии изключителна държавна собственост в Национален парк Пирин без търг, без конкурс и без конкуренция.

С така подготвените промени държавата продължава порочната и непрозрачна законодателна практика с изменения и допълнения на един закон, тайно да се променя друг. Освен това очевидно се променя закон заради един-единствен стопански субект, посочват от коалицията „За да остане природа в България”.

Създава се впечатлението, че докато почтеният бизнес плаща данъци и такси, явява се на конкурси и търгове и спазва закона, други получават всичко наготово с промени в закона.

Коалицията „За да остане природа в България” анализира и готвените промени в Закона за физическото възпитание и спорта, по които скоро ще излезе със становище.

През януари на първо четенe в комисии в парламента преминаха поправки в Закона за горите, които пряко обслужват „Витоша ски” АД, друга фирма, пряко свързана с „Юлен” АД чрез общи лица в управителния съвет, припомнят от коалицията

В събота, 4 февруари 2012 г., от 11,30 ч. от паметника на Патриарх Евтимий в София тръгва протестно шествие срещу промените в Закона за горите, които поставят под опасност целостта на българските гори и защитените територии като Природен парк Витоша.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed