19 Апр. 2024

Вие сте тук

Приключенията в Родопите ви очакват!

02.08.2012
Момчилова крепост
  • Момчилова крепост
  • Смолянски езера
  • Дуплевото
  • Костен камък
  • Скакалото

Замислете се колко стойностни неща сте направили и колко вдъхновяващи места сте посетили през живота си! Не са много, нали? А времето минава неусетно! Внушителната Родопа може да ви дари с незабравими преживявания. От вас се иска доза авантюристичен дух или казано по нашенски – капчица откривателска страст.

 

А уникалните места в община Смолян и община Чепеларе са там и ви очакват, сгушени в полите на планината, сред гъстите, прохладни гори, обгърнати в мистика и легенди. Двете общини са разположени в най–живописните и запазени територии на Родопа, които трябва да посетим на всяка цена. През последните няколко години тласъкът в развитието на туризма там е сериозен. Местните хора не се пречупиха пред трудностите. Напротив, сякаш несигурните времена ги амбицираха и ще ви посрещнат с още по-широка усмивка. Родопите и родопчани са пословични с гостоприемството и приятелското си отношение.

 

Животът в планината никога не е бил лек, но е научил хората да бъдат задружни и устояващи на трудностите. Ще ви нагостят и ще дадат всичко от себе си за доброто ви прекарване. А вие със сигурност ще останете очаровани и ще поискате да се завърнете там отново – в дългите, ароматни нощи край огнището, на фона на опияняващите легенди, под тихия напев на каба–гайдата…

 

Този път няма да си говорим надълго и нашироко за местата, които може да видите по време на почивката си в Смолян и Чепеларе. Те наистина са много. Но ще оставим въображението ви да работи и самите вие да бъдете Първооткривателите на част от Перлите на Средните Родопи.

 

Повечето от нас оставят планината на заден план през летния сезон. Втурваме се хаотично към родното Черноморие. А може би забравяме, че вече е възможно да съчетаем почивката на планина с тази на море, само на един хвърлей от нас. Това може да се случи именно в Родопите, там, където твърдина и водна шир се сливат в едно, за да ни дарят с неповторима емоция.

 

Не се колебайте и посетете Смолян и Чепеларе – вратата към мистичното, възвишеното, невидимото с просто око! Онова, което ни кара да се чувстваме живи. Докоснете се до Приказката! Замислете се! Времето минава неусетно!

 

На снимките: 1. Момчилова крепост  2. Смолянски езера    3. Дуплевото   4. Костен камък   5. Скакалото

Текст и снимки: ТИЦ Смолян

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed