03 Май 2024

Вие сте тук

Привличаме френски партньори с розови продукти, вина и сирена

19.02.2011

THExperts

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов откри първия самостоятелен щанд на България на 48-то издание на международното селскостопанско изложение Салон на земеделието (Salon International de l’Agriculture 2011) в Париж, съобщи пресцентърът на министерството.

Министърът подчерта, че на щанда ни участват най-силните български фирми в областта на млеко и месопроизводството, на винарския бранш, пчеларството и козметиката от розово масло, представителни за своите сектори.

Според министър Найденов това е добро начало и шанс за повече контакти на българските производители за реализацията на продукцията им в по-голям мащаб.

Едно подобно участие ще донесе много по-голям дивидент от конвенционалната реклама, убеден е д-р Найденов. Той бе категоричен, че днес, когато всички говорят за криза в хранителния сектор и за скок на цените, ние трябва да присъстваме на подобни големи събития за земеделския сектор и хранителната индустрия.

Министър Найденов добави, че новосъздадената агенция по безопасност на храните ще даде по-големи гаранции при сключването на контракти за нашите земеделски продукти с чужди партньори.

На въпрос как оценява шанса ни да пробием с козметични продукти точно на френския пазар, министър Найденов отговори, че този шанс е също толкова висок, колкото и да пробием във Франция с виното и сирената си. „Ние обаче играем на техен терен в момента”, уточни министърът, “а знаете, че българските отбори много често печелят като гости повече, отколкото като домакини”.

На изложението се представиха с вина фирмите "Беса Вали", "Бългериан Херитидж" и "Стримон", със свои месни деликатеси - "Белла България" с марката си "Перелик", с млечни продукти - "Ел Би Булгарикум", "Пършевица" и "Маджаров". Козметичният бранш беше представен от Института по розата и етерично-маслените култури, "Зорница Къмпани" и "Био фреш".

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов участва и в официалния обяд за високопоставените гости на Парижкия салон на земеделието, даван от неговия френски колега – министърът на храните, земеделието и рибарството Бруно Льо Мер,

Изложението, което е едно от най-големите и представителни събития за земеделието и хранителната индустрия, провеждани в Европа, беше посетено и от президента на Франция Никола Саркози.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed