27 Апр. 2024

Вие сте тук

Престижна награда в Загреб за българска книга

21.12.2012

Книгата „Zoom Турция”, издадена от издателството на АBUJET, спечели престижната международна награда „Марко Поло” за журналистически материал на туристическа тема.

 

Наградата е учредена преди 3 години в Хърватия, на чиято територия днес се намира Корчула – родният град на легендарния пътешественик. Първият носител на наградата е американският публицист Джим Томпсън.

 

„Zoom Турция” е вторият носител на наградата. В книгата са събрани 15 истории, написани от известни български журналисти, публицисти, писатели и фотографи. Историите показват Турция от 15 различни, авторски ъгъла.

 

Поводът за написването на книгата е 52-ят Световен конгрес на FIJET, по време на който над 250 журналисти от 5 континента обсъждаха ролята на журналистиката за развитието на съвременния туризъм.

 

Авторите на историите са членове на АBUJET, в който членуват 31 журналисти от водещи български медии, от които 26 са членове на FIJET. Председател на асоциацията е генералният директор на БТА Максим Минчев.

 

На специална церемония в Съюза на хърватските журналисти в Загреб кметът на Корчула връчи наградата на Пламен Старев, секретар на АBUJET. Присъстваха известни журналисти както от Хърватия, така и от съседна Словения, от Тунис, Турция и др. Събитието бе уважено и от представители на правителството и на туристическите браншове.

 

Преди церемонията Пламен Старев и президентът на  FIJET г-н Тижани Хаддат /бивш министър на туризма на Тунис/ имаха среща с хърватския министър на туризма Велико Остоич. На срещата беше подчертана важността на образованието, особено на младите журналисти, за развитието на професията. Г-н Остоич изрази опасенията си, че предвиденото въвеждане на визи от  юли ще затрудни туризмът, който е сред основните икономически отрасли на страната. Затова в Хърватия има специално министерство на туризма.

***

FIJET - Международната федерация на журналистите и писателите по туризма (Federation Internationale des Journalistes et Ecrivains du Tourisme), е основана през 1954. Това е най-голямата и авторитетна организация на пишещите за туризъм в света. Във FIJET членуват 980 журналисти от над 35 държави от цял свят, както и 26 национални асоциации.

 

Основен принцип, залегнал в хартата както на АBUJET, така и на FIJET, е свободата на словото и утвърждаване на човешките права върху принципите на демокрацията. На ежегодните срещи в различни континенти журналисти от цял свят си разменят актуална информация и търсят най-преките пътища за утвърждаване на туризма като „международен език” за сътрудничество, приятелство и взаимна помощ, за сближаване на хора, страни, интереси и култури. 

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed