29 Март 2024

Вие сте тук

Пренаселен рай: Срещу туристическия бум в Нова Зеландия се надига недоволство

30.01.2017

Маркетинговата кампания на Нова Зеландия "100 процента чисто" има огромен успех, рекламирайки омайващи гледки, които имат силно присъствие във филмовите трилогии "Властелинът на пръстените" и "Хобит". Туристическият сектор сега процъфтява: през 2015 година 3,5 милиона туристи са посетили страната, чието население наброява 4,5 милиона - увеличение от 12% спрямо предходната година.


Страната се хвали с разнообразна и както изглежда незасегната природа, умерен климат и приятелски, англоговорящ народ - печеливша формула за туристите. Не всички обаче са доволни от посоката, която поема секторът и много местни жители призовават правителството да изготви стратегия за туризма, чиято цел не е само растежът.


Неотдавнашна анкета на националната туристическа агенция установи, че почти всеки пети новозеландец се безпокои, че страната му привлича прекалено много туристи. Най-големите притеснения са свързани с пътните катастрофи и задръстванията, следвани от пренаселеността, липсата на инфраструктура и влиянието върху околната среда.
Не се вижда краят на разрастването на туристическия сектор, а броят на туристите се очаква да нарасне с 5,4 % годишно до 4,5 милиона до 2022 година.


Последиците от туризма за инфраструкурата са очевидни; пътища, паркинги, места за къмпинги, съхранени притегателни места, дори туристическия достъп през частни земи, всичко скърца под товара, голяма част от който се дължи на огромното количество туристи, посочи в изявление Обединеният планински клуб - организация на около 80 туристически групи от страната.


Новозеландците са свикнали с пространство. Страната е около три четвърти от площта на Германия, но населението е със 77 милиона по-малко. Сега местните жители трябва да се конкурират с туристите за местата за почивка, туристическите пътеки стават по-натоварени, а туристите предизвикват гняв заради боклука, който оставят след себе си в защитени територии.
Една от основните атракции на страната са възможностите за пешеходен туризъм, особено "Великолепните маршрути" - девет популярни пътеки, поддържани от Службата за съхранение на околната среда. През сезона 2015-2016 година почти 120 000 души са минали по пътеките, които се вият край живописни плажове, минават през гъсти джунгли и през алпийски терени - 12% повече, отколкото предходния сезон.


Жителката на Уелингтън Карън Фишър е изминала две от пътеките от "Великолепните маршрути" по Коледа заедно с хиляди туристи.


Заради лесния достъп и многобройните дневни екскурзии, които се предлагат, пътеките в Националния парк Абел Тасман са претъпкани през деня, казва тя. Хижите са резервирани с месеци напред и дори е трудно да се намерят свободни места за отдих покрай маршрута, което води до много продължително ходене.


Нарастването на броя на туристи, които посещават защитените територии, означава по-големи разходи за инфраструктура, премахване на боклука, почистване на къмпинги и други разходи, а недоволството расте, тъй като парите за всичко това идват от новозеландските данъкоплатци.


Според доклад на международната консултантска компания McKinsey Службата за съхранение на околната среда покрива около 5 % от разходите си средно чрез приходи от потребителите спрямо около 20% в националните паркове на Австралия, САЩ и Канада.


Докладът, поръчан от различни представители на туристическия бранш, разглежда също така опциите за финансиране. В него се представят идеи като такса за пешеходния туризъм по "Великолепните маршрути", туристическа такса за опазване на околната среда, платени паркинги за националните паркове и популярните туристически места и дори приватизация на пътеките.


Службата за съхранение на околната среда работи заедно с туристическия сектор и други заинтересовани страни, за да проучи възможностите. Не е взето решение, но се обмислят редица възможности за алтернативно финансиране като например различни такси за чуждестранните и местни туристи, каза министърът на туризма Паула Бенет.


Макар "Великолепните маршрути" да са добре управлявани и броят на туристите да е ограничен от възможностите за настаняване, има известни притеснения, че новозеландците може да останат извън играта заради популярността си сред туристите, посочва президентът на Обединения планински клуб Питър Уилсън.


Клубът обаче не е привърженик на таксата за пешеходен туризъм. "Свободата на достъп до обществени земи е вписана в нашия закон и се цени в нашата култура," допълва той. Това, което искаме е по-голямо финансиране на Службата за съхранение на околната среда, за да бъдат прекрасни преживяванията както на туристите чужденци, така и на местните, и най-вече за да бъде запазена природата ни, каза Уилсън.

 

 

Източник: ДПА

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed