28 Март 2024

Вие сте тук

Премиерът Герджиков откри борсата "Ваканция&СПА"

15.02.2017

Над 350 участника присъстват на 34-то издание на Международната туристическа борса Ваканция& СПА Експо, което бе открито днес в Интер Експо Център в София. Министър-председателят Огнян Герджиков и министърът на туризма Стела Балтова откриха изложението, което ще продължи до 17 февруари.

 

„За мен е особена чест и привилегия да открия най-голямото туристическо изложение в България, което събира над 350 чуждестранни и български туристически фирми, както и представители на над 40 общини“, заяви премиерът проф. Огнян Герджиков при откриването на борсата. Той подчерта, че туризмът е уникален бизнес, насочен към хората и дава възможност на народите да се опознават. Той припомни данни на статистиката, според които през 2016 г. страната ни е посетена от над 8 млн. чуждестранни туристи, което е генерирало приход от над 6 млрд. лв. „Великолепните резултати се дължат на прекрасната ни природа и благоприятния климат, както и  че все повече знаем как да го оползотворяваме“, каза още проф. Герджиков. Премиерът коментира, изключителното богатство на минерални извори на България като забележителен факт и отбеляза, че СПА туризмът се развива с много силни темпове.

 

Министърът на туризма Стела Балтова приветства участниците с думите, че „туризмът е индустрия, която носи емоции, преживявания и нови знания. Той трябва да се превърне в национална кауза, защото оказва силно въздействие върху останалите сектори от икономиката и има потенциал да формира и по-висок ръст в брутния вътрешен продукт“. Тя добави още, че в динамиката на днешния ден, когато младите хора използват все повече дигиталните технологии за придобиване на нови знания, туризмът трябва да отговори и на това предизвикателство.

 

В отговор на журналистически въпроси, министър Балтова каза, че очакванията са за благоприятен летен сезон и че прогнозите са за ръст от 7-10% спрямо 2016 г. Тя допълни също, че ранните записвания от пазарите Русия и Германия са положителни.

 

Министърът на туризма съобщи и, че зимният туризъм се развива успешно, като тази година бе съпътстван от значими в световен мащаб спортни прояви. По отношение на Закона за туризма Стела Балтова посочи, че въпреки липсата на законодателна власт в този мандат, тя ще работи за хармонизиране на вижданията за промените във връзка с гаранционния фонд.

 

След церемонията по откриването на изложението, премиерът проф. Герджиков и министър Балтова разгледаха щандовете и се запознаха лично с предлаганите продукти и услуги.

 

В трите дни на изложениетоинституциите, браншовите и съсловните организации  организират многобройни дискусии по проблеми на туризма. Министерството на туризма организира две дискусии, които ще се състоят на 16 февруари 2017 г. (четвъртък) с участието на министър Балтова и зам.-министър Георгиева. Първата е на тема „Как нискотарифните авиокомпании променят туристическото предлагане и търсене“  Същия ден ще се състои и вторият дискусионен панел отново с участието на министър Балтова и зам.-министър Георгиева. Той е на тема „Краткосрочните пътувания – предпоставка за туризъм в четири сезона“.

 

От първия ден на излогението браншовите организации също организират дискусии, свързани с важни за туристическата индустния проблеми, които очакват решение със съдействието на държавните институции.

 

 

 

 

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed