19 Апр. 2024

Вие сте тук

Предстои битка в небето край София

20.08.2012

Отбелязваме 100 години от първия полет на български самолет

 

На 25 август, 100 години след първия български полет, самолети от няколко държави ще се вкопчат в надпревара в небето край София. Представители на Великобритания, Хърватия, Словения и България ще се борят приза в състезание по аеробатика, показвайки здрави нерви и акробатични умения във въздуха.

 

Пилотите ще трябва да се борят срещу времето, изпълнявайки предварително зададени атрактивни фигури от висшия пилотаж. Този, който изпълни задачата най-бързо и с най-малко грешки, печели надпреварата. Наказателни секунди ще се дават за излизане от трасето или грешки при изписване на фигурите в небето. Българският представител е с най-слабия самолет, но има зад гърба си най-много прелетени часове. Това значително повишава шансовете му да надвие противниците и да грабне победата.

 

Историята на българската авиация е едно от нещата, с които можем да се гордеем. България е имала собствено самолетостроене и е изнасяла самолети за други страни. Нашите летци са били пример на професионализъм и смелост, опитът и успехите им и днес се изучават в цял свят.

 

Авиошоуто, което ще се проведе от 25 до 26 август на летище Лесново край гр. Елин Пелин под патронажа на министър-председателя на Република България Бойко Борисов, е посветено на 100-годишнината от първия полет на български самолет в родното небе. Инициативният комитет включва „Асоциацията на собствениците на въздухоплавателни средства и пилотите в България” (АОПА), „Българската асоциация на леката авиация” (БАЛА), фондация „Български ВВС“ и „Експо Тим”. Сред атракциите, подготвени от организаторите, са и парад на лека авиация, състезания с моторни парапланери и скокове с парашут. Зрителите ще наблюдават и невероятната акробатична въздушна демонстрация на HAWKS OF ROMANIA.

 

Допълнителна информация можете да намерите на адрес avioshow.dir.bg

 

Билети за авио шоуто могат да бъдат закупени от TicketPro.bg, или на касите на летище Лесново – в дните на събитието.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed