25 Апр. 2024

Вие сте тук

Представяме златни съкровища в Лувъра

10.07.2012

 

 

През септември тази година ше започне подготовка за представянето на първата голяма българска изложба в Лувъра. Събитието е без прецедент, тъй като никога досега България не е била представяна в световния музей.

 

Предстоящата изложба бе в центъра на разговорите по време на среща на българския министър на културата Вежди Рашидов, който е на работни посещение във Франция, с президента на Лувъра Анри Лоарет, съобщи пресслужбата на министерството на културата.

 

В началото на тази година Вежди Рашидов и Анри Лоарет подписаха 5-годишно споразумение за сътрудничество между България и Лувъра.

"Франция иска да покаже в Лувъра специална експозиция от златните съкровища на България, която ще остане в нашите зали в продължение на три месеца и със сигурност ще влезе в историята", каза по време на срещата Анри Лоарет. Подготовката на експозицията ще отнеме доста време, повече от година. Вежди Рашидов предаде на Анри Лоарет списък с над 400 особено ценни експоната от 24 български музея, придружен от фотоизображения. Допълнително ще бъдат представени и данни за последните археологически находки в България.

Анри Лоарет поздрави Вежди Рашидов за преобразената сграда на Националната художествена галерия в София, отворила отново врати на 3 юли тази година след основен ремонт с европейско финансиране. "Тези обновени зали са възхитителни и Лувърът е готов да представи в Националната художествена галерия в София специална изложба от своите фондове", заяви президентът на световния музей. Вежди Рашидов прие предложението като висока оценка за усилията на министерството на културата в усвояването на европейските средства за българската култура.

Вежди Рашидов и Анри Лоарет се договориха гостуването на Лувъра в София да бъде по времето, когато България ще представи в Лувъра в Париж първата изложба от златните ни съкровища. Рашидов покани френски археолози от световния музей да участват не само в проучванията на остров св. Кирик, а и на Долината на тракийските царе заедно с българските им колеги.

През втория ден от визитата си във Франция министър Рашидов ще има срещи с ръководствата на музея "Роден" и на музея "Пти Пале", с които ще обсъди проекти за сътрудничество с България.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed