20 Апр. 2024

Вие сте тук

Празник на нездравословната храна отбелязаха в САЩ

22.07.2012

Хамбургери, хотдог, пържени картофки, чипс, донъти и др. храни, които могат да се намерят във веригите за бързо хранене, веднъж в годината са на пиедестал в САЩ. На 21 юли американците за пореден път отпразнуваха Деня на нездравословното хранене (Junk Food day) – преведено буквално, храна боклук.

Привържениците на празника поясняват, че честването му е необходимо за онези, които веднъж в годината си позволяват да хапнат продукти, от които обикновено се въздържат. За останалите американци всеки ден в годината е ден на вредната храна, казват те. Според тях няма нищо лошо в това един от 365-те в годината човек да може да си купи пържени картофки, да отиде на кино с пакет пуканки и бутилка кола.


Докато любителите на нездравословна храна се наслаждаваха на нея, противниците им припомниха, че заради неправилното хранене над 60% от американците страдат от затлъстяване и ако това продължи, към 2015 г. делът им ще нарасне до 75% от гражданите на САЩ.


Терминът „джънк фуд“`се е появил за пръв път преди 40 години. Тогава микробиологът Майкъл Джейкъбсън оприличи на боклук продуктите, които съдържат много калории и вредни за човека съставки при минимална хранителна стойност и съдържание на витамини и минерали.


През 2008 г. учените от медицинския изследователски център в Калифорния Scripps Research Institute доказаха, че „нездравословните продукти“ оказват върху мозъка въздействие подобно на това на наркотиците, изработвайки хранителна зависимост.


Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг забрани през 2006 г. използването на трансмазнини в заведенията за хранене в града, така че оттогава фастфудът е най-малко нездравословен в сравнение с останалите градове на САЩ. В резултат на критиките в заведенията на Макдоналдс започнаха да сервират плодове, салати и зеленчукови ястия.


В същото време привържениците на фастфуда се оплакват, че с това се накърняват конституционните им свободи и пропагандират „най-американското“ ястие – хотдога.

Засега обаче затлъстяването остава основен проблем на американското здравеопазнане, което гълта 150 млрд долара годишно от бюджета.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed