25 Апр. 2024

Вие сте тук

По-малко полети от летище София през първото полугодие

22.07.2013

По-малко полети са изпълнени по международни и по вътрешни редовни линии mрез първите шест месеца на 2013 г. на Летище София, съобщиха от аеропорта. Броят на излетелите и кацнали самолети е общо 19 656 самолети или близо 10% по-малко от същия период на миналата година.

 

За периода на Летище София са обслужени общо 1 679 498 пътници, спрямо 1 694 728 за същия период на 2012 г.

 

easyJet, Turkish Airlines и България Ер са компаниите, които са обслужили повече пътници през шестте месеца на годината. Това се дължи на въвеждането на нови директни линии и увеличаване на честотите по предлаганите маршрути, поясняват от летището.

 

Над милион и половина са пътувалите по международни редовни линии,  с което се запазва нивото от първото полугодие на миналата година. Лондон, Виена, Милано, Москва и Париж са най-търсените дестинации, посочват от летището. Регистриран е спад от 8% на организираните туристи, който се дължи на по-малкия брой чартърни полети през летния период.

 

Общо 77 330 са пасажерите по вътрешните редовни линии от София до Варна и Бургас или със 7% по-малко.

 

През първите шест месеца на годината Летище София посрещна две нови за българския пазар авиокомпании и обяви откриването на няколко нови директни маршрути и допълнителни честоти.

 

Втората по големина немска авиокомпания Air Berlin стартира директни полети от София до Берлин в края на януари 2013 г., а от юни един от водещите европейски нискотарифни превозвачи Vueling започна полети по линията София-Барселона.Нискотарифната авиокомпания easyJet увеличи своите предложения от българската столица с нови директни линии до Лондон-Станстед и Берлин-ШьонефелдWizz Air допълни мрежата си от полети с нови направления до Ларнака и Киев-Жулияни. България Ер добави нови предложения в полетно разписание с директни връзки до Барселона и Будапеща.

 

Юни е месецът с най-много нови предложения в полетното разписание на Летище София с откритите полети до Барселона от испанската авиокомпания Vueling и България Ер. Директни линии до Бейрут и Будапеща добави българският превозвач, а до Ларнака полети стартира и нискотарифния превозвач Wizz Air.   

 

През изминалия месец излетелите и кацнали самолети на Летище София са 3 552 (-9,7%), общият брой на обслужените пътници е 308 499 (-2,6%), а обемът на обработените товари и поща е 1 460 (+4,7%).

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed