29 Март 2024

Вие сте тук

Постваканционната травма била измислица

28.08.2012

Президентът на Европейското дружество на социалните психиатри Адолфо Петициол определи като "измислица" следваканционната травма, от която се оплаква един на всеки трима италианци, но даде и напътствия за нейното преодоляване.


"При завръщането си от ваканция не бива да се поддаваме на чувството за неразположение, защото това не е патология, а измислица. В сегашната кризисна обстановка трябва да мислим за това колко сме късметлии, че сме могли да си позволим ваканция и имаме работно място, което отново да заемем.

 

Мнозина са щастливи да се върнат у дома или на работа, други подхождат рационално и не позволяват да ги обхване тъга, защото сегашната икономическа обстановка не позволява да изпадаме в депресия," изтъква професор Петициол.
Той е особено строг спрямо онези, които от нищо правят трагедия. Според него появата на главоболие, отпадналост и раздразнителност са симптоми, които са преодолими чрез упражняването на спорт.


"Завръщането към всекидневието не бива да ни плаши, защото човешкият организъм и психика са напълно в състояние да се справят с далеч по-резки промени. Не трябва да се забравя, че отиващите във ваканция знаят кога тя започва и кога завършва, следователно имат достатъчно време да се подготвят психически за едно спокойно завръщане. Тук може да се разчита на приятелите, защото тайната да не се чувстваме тъжни и депресирани в края на лятото е в това да не се изолираме. Обаждайте се на приятели и прекарвайте възможно повече време в тяхната компания," напътства психиатърът.


Накрая той предлага на италианците и един "трик" как да се чувстват по-добре през цялата година - като си осигурят всеки месец три дни допълнителен отпуск освен съботите и неделите.


Тази препоръка със сигурност няма да се хареса на правителството и на работодателите.

 



Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed