28 Ян. 2023

Вие сте тук

Порцелан и метал заместват живи коледни елхи в Белгия

12.12.2012

На главния площад на белгийския град Хаселт (Hasselt,  на 70 километра  източно от Брюксел) е инсталирано коледно дръвче, направено от порцеланови чинии.   Идеята за създаването му принадлежи на заместник-кмета, който иска да покаже, че Коледа е семеен празник, за който цялото семейство трябва да се събере заедно на трапезата,  съобщи Би Би Си.

 

Около три хиляди души се отзоваха на призива да дарят порцеланова чиния за коледната украса. Резултатът е деветметрова елха, която ще украсява централния площад до 7 януари. След това тя ще бъде премахната, при което няма да се полагат особени грижи за запазването на чиниите, защото от парченцата, на които те се счупят, ще бъде направена мозайка за парка на града.

 

Властите на града призовават да не се търсят в идеята политически причини и да не се сравнява порцелановата им елха с онази, която украсява столицата Брюксел – конструкция от метал и платно. Причината за отказа на белгийската столица да украси истинска коледна елха е стремежът да не се накърнят чувствата на живеещите в града мюсюлмани. Затова вместо истинска коледна елха е поставена футуристична конструкция, която е динамично осветена.

 

След като високотехнологичното коледно дръвче бе създадено, над 11 хиляди жители са подписали онлайн петиция във Фейсбук срещу модернистичното творение. Креативният проект,  наречен sapin 2.0 (елха.2), е разработен от дизайнерското студио  1024 Architecture и е висока 24 метра. Металната елха замени традиционното коледно дръвче, високо 20 метра, което се поставя на централния площад Grand Place.

 

Още необичайни елхи можете да видите тук

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed