Най-големия омлет в света сготвиха в португалския град Ферейра ду Зезири по време на тридневен панаир. За приготвянето му са използвани 145 хил. Яйца, съобщи ИТАР-ТАСС.
Освен безпрецедентния брой яйца за приготвянето на омлета са използвани около 400 л зехтин и близо 100 кг краве масло. Размерите на тигана също впечатляват - диаметърът е 10 м, а теглото му – 4 тона.
Кулинари-доброволци са бъркали яйцата в продължение на шест часа. Общо 150 души са взели участие в приготвянето му, като са работили на смени.
След като претеглили омлета, установили, че той тежи шест тона. Това е значително повече от досегашния рекорд, поставен в Турция през 2010 г. Тогава в Анкара готвачи опържиха омлет с тегло 4,4 тона.