02 Май 2024

Вие сте тук

Помпата на басейна, погубил 13-годишно германче, е пусната в разрез с правилата

18.07.2011

Не е трябвало да работи помпата за пречистване на вода в басейн в хотел в курорта “Златни пясъци”, в който германска туристка на възраст 13 години се удави, след като бе засмукано,  каза пред журналисти специалистът по водно спасяване към областния съвет на БЧК-ВарнаЛавренти Силов. По думите му е напълно недопустимо пускането на такива помпи, когато има хора в басейните. Заради високото налягнае може да бъде засмукан дори и възрастен човек.Според него е опасност от такъв инцидент съществува при всички подобни басейни.

Проблемът с пречиствателните помпи, които съществуват основно в старите басейни, би могъл да се разреши чрез отводнителни шахти, чрез които значително се намалява създаваното налгянае, псоочи експертът.  При  басейните от по-ново поколение проблемът е предотвратен чрез преливници.

13-годишното момиче се удави в басейн на хотел “Берлин” в КК “Златни пясъци” на 11 юли. То бе засмукано от тръбите за пречистване на водата. Това е първият случай с фатален край в басейн в областта от 7 години насам. Преди две години при подобен инциден намира смъртта си в Разград 13-годишната Ива Христова.

Едва 1/3 от 220-230 басейна са сертифицирани, по данни на проверяващите органи. Част от останалите са подали молби за разрешение за работа, но са били отворени преди да получат разрешение за работа. Вината до голяма степен е и на контролните органи, тъй  междуведомствената комисия, която дава разрешения за работа на водните съоръжения, е започнала работа едва  на 5 юни. За да бъдат ефективни проверките, те трябва да започнат още пред април.


Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed