19 Апр. 2024

Вие сте тук

Поморие иска от държавата собствеността върху тракийската куполна гробница

18.06.2014

Община Поморие иска държавата да й предостави собствеността върху тракийската гробница, която се намира в рамките на общината. Това съобщи пред журналисти кметът на общината Иван Алексиев.

 

„В момента уникалният паметник на културата е изключителна държавна собственост, която държавата нито стопанисва, нито дава. Поискахме да бъде предадена безвъзмездно на общината заедно с 200 дка прилежащ терен. Целта беше на първо място да има възможност за изграждане на паркинг към гробницата, тъй като ако се съберат два или три автобуса, те няма къде да паркират.  Освен това трябва да се разшири пътят, който води до гробницата и да се обособи цялото място като музеен комплекс. В момента паметникът си съседства с опитна станция на Селскостопанската академия и когато порталът е заключен,  гробницата не може да бъде посетена.  Необходимо е и изграждане на павилион и пейки, на които туристите биха могли да поседнат, докато чакат реда си за посещение на гробницата или след като са излезли от нея. И не на последно място е нужно да се изградят тоалетни.  В момента нищо такова не може да бъде направено, защото обектът е държавна собственост и дори поставянето на две пейки трябва да се съгласува с Института за паметниците на културата. Ако гробницата бъде предадена на  общината, ще се разработи проект, който веднъж завинаги ще реши тези проблеми“, разказа кметът.  

 

Предварителните проучвания  показват, че в тези 200 дка има археологически находки, така че предаването на тази територия на общината ще позволи разкопките да се разгърнат.

 

Според Иван Алексиев държавата трябва да помисли как да предостави концесия за подземните богатства, които й принадлежат, защото всички археологически находки са на два метра под земята.  „Нека държавата да се намеси и както дава концесии за добив на пясък и др., така да даде възможност да развиваме археологията. Онова, което открием, няма да е за кмета или за Поморие. То ще остане за България.  Бихме могли дори да направим един музей на открито, защото от древния град Анхиало излизат изключително интересни находки, а теренът е много обширен“, казва той.

 

Друг сериозен проблем е според него е, че земите са върнати на собствениците им, но те нямат право да извършват стопанска дейност, включително дълбока оран, която би могла да навреди на евентуални паметници на културата.

 

„Всички говорим за туризъм, за очакван ръст на туристите, правят се разни стратегии, но всъщност нищо не се прави за развитието на му. Туризмът иска финансиране, иска реклама, презентации, иска представяне“, казва Иван Алексиев.  Като пример посочва проекта Виа Понтика, в който беше включено Поморие.  „За жалост, в България няма приемственост при смяна на властите и този проект просто остана в архивите. Започна се с оформяне на входа на гробницата и имахме надежди, че във втория етап ще продължим работата на прилежащия терен.  Проектът е представен в Министерството на културата, откъдето до днес нямаме отговор“, допълва той с горчивина.  Според него в момента държавата се държи като куче, което нито яде кокала, нито го пуска.

 

„Балнеологията е локомотивът, който ще изтегли общината напред“,

Смята кметът. Той припомня, че Поморийското езеро е върнато на община Поморие за стопанисване и управление чрез дългогодишна концесия. „В момента сме подали документи да ни върнат старите кални бани на град Анхиало, за да можем да ги възстановим градската калолечебница и да развиваме балнеология, защото това е възможността Поморие да развива целогодишен туризъм“.

 

Кметът с гордост разказва, че през последните месеци Поморие се представи достойно не само в България, но и в чужбина. Общината  получи наградата на Европейската СПА асоциация за най-иновативна балнеодестинация на Европа в конкуренция с много известни градове на Европа, които развиват балнеология и СПА.  В момента се водят разговори за сътрудничество с Баден Баден, Монтекатини и Карлови Вари. „Искаме да използваме чуждия опит, вместо да се опитваме да откриваме топлата вода. Това е и най-важното нещо, което общината трябва да направи в следващите една-две години. Ако това стане, Поморие наистина ще може да развива балнеоложкия си туризъм - локомотива, който може да изведе града в правилна посока“, посочва той.

 

Посочва Музея на солта като добър пример не само за усвояване на европейски средства, но и за добро управление и развитие на проекти. От приклюването му броят на посетителите му се е увеличил значително. Но проектът включва всичко – и визуализация, и уебсайт, и реклама.

 

Държавата трябва да повярва малко повече на общините и да им предостави собственост, смята Иван Алексиев. „При правилното управление на тази собственост ние ще си спечелим пари и няма да искаме от държавата, но не можем да  инвестираме средства в чужда собственост“, пояснява той.

Поморие е и един от трите града, които представят България в Международната асоциация на туристическите градове заедно със София и Пловдив. Поморие е асоцииран член на БУБСПА и миналата година градът беше домакин на 18-я конгрес на Европейската СПА асоциация - най-голямото туристическо събитие за годината, което за съжаление поради предсрочните парламентарни избори остана незабелязано от широката общественост.  Тогава Поморие спечели домакинството в жестока конкуренция с Велинград и Сандански. „Това ни даде възможност да стъпим на здрава основа, да получим международно признание и да добием самочувствие, че имаме какво да дадем не само на България, но и на света. От тук нататък ще промотираме Поморие като столица на балнеологията у нас“, заключава кметът на община Поморие.

 

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed