24 Апр. 2024

Вие сте тук

Повече от 1500 души са посетили резервата Деултум-Дебелт

27.06.2016

Повече от 1500 души за посетили музея Националния археологически резерват Деултум в Дебелт от откриването му преди два месеца досега. Това стана известно по време на посещението на министъра на туризма Николина Ангелкова в община Средец. Тя разгледа някои от основните туристически атракции в региона и проведе работна среща за развитие на туризма в региона с участието на депутати,  областния управител на Бургас Вълчо Чолаков и кметовете на Средец и Камено.

 

Близостта на Средец до големите ни черноморски курорти и  наличието на много атракции е благоприятства за развитието на туризма според министър Ангелкова.  Тя припомни, че в музея в Дебелт, съхраняващ уникални тракийски артефакти, са инвестирани над 2,7 млн.  Тя обеща общината да бъде включена в предстоящите чуждестранни журналистически турове с идеята това да е първа важна стъпка за популяризирането на региона. По думите й, прогнозите са около 20 хил. туристи да започнат да посещават общината годишно, като пикови ще бъдат активните летни месеци.

 

По-рано през деня министър Ангелкова бе гост на патронния празник на Средец „Вси Светии“ и подари икона на местната църква. Заедно с кмета Иван Жабов и кметския наместник на с. Факия Ангел Ташев посетиха село Факия, където бе посрещната с 27 автентични странджалски ястия. След това, посетиха и тракийското светилище Марков камък. Светилището се намира в близост до българо-турската граница. То е на повече от 2 000 години и представлява комплекс от камъни на слънцепоклонници. Разгледана бе и църквата в село Долно Ябълково, която е построена в края на 19 век.

 

 

 

 

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed