03 Май 2024

Вие сте тук

Повече от половината работодатели не планират да увеличават заплатите през следващата година

30.09.2011

Повече от половината от работодателите в частния сектор не планират увеличаване на заплатите през следващата година – това показва допитване на Българската стопанска камара, проведено сред членове на камарата относно нагласите на бизнеса за вдигане на месечните възнаграждения и осигурителните прагове, съобщи Дарик нюз.

Около една трета от анкетираните работодатели посочват, че имат намерение да увеличат заплатите на своите служители, а 16 процента се колебаят. Половината от работодателите, които не предвиждат увеличение, обясняват решението си с лошото финансово състояние на фирмата или бранша. Около 8 процента от тях споделят мнение, че възнагражденията в предприятието или бранша са на достатъчно високо ниво, което не налага увеличение.

Над 50 процента от анкетираните работодатели не смятат за необходимо да се определя минимален осигурителен доход по браншове и длъжности, а 35 процента са на противоположната позиция.

Според 41 процента от участниците в допитването договарянето на осигурителните прагове трябва да става на ниво предприятие, което в голяма степен потвърждава искането на камарата министърът на труда и социалната политика да не налага по административен път стойност на осигурителните прагове за дейности, в които няма постигнати споразумения.

Една четвърт от анкетираните смятат, че като основен измерител при увеличаването на заплатите трябва да се смята производителността на труда. Всеки пети работодател приема като водещи факторите инфлация, конкурентоспособност и разходи за труд.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed