28 Апр. 2024

Вие сте тук

Повече от половината българи пият бира поне веднъж седмично

13.11.2012

Около 55 процента от българите пият бира поне веднъж седмично, като средната консумация при мъжете е 3,1 пъти седмично, а при жените - веднъж седмично. Това показва изследване на маркетинговата агенция IPSOS-България, направено през септември сред пълнолетното население в девет региона - София, Благоевград, Пловдив, Стара Загора, Варна, Бургас, Русе, Плевен и Монтана, съобщиха от Съюза на пивоварите в България.


Според изследването Варна и Бургас са в челната тройка заедно с Плевен. За сравнение, Бургас е бил на първо място по честота на консумация на бира и през юни.


Проучването на IPSOS показва, че в разгара на летния сезон пълнолетните българи пият бира средно 10 пъти месечно, а през септември - средно осем пъти. Според маркетолози от бранша, през лятото голяма популярност, особено сред консуматорите на възраст 20-38 години, са имали новите за нашия пазар бирени миксове - комбинация от фруктов сок и пиво. Около седем на сто от обемите, реализирани през горещите месеци, са именно от този тип бири.


Консумацията на пивото заема 32% от общия пазар на алкохолни напитки в страната /измерен в проценти чист алкохол/. По този индикатор България е на 22-ро място сред страните от Евросъюза.


През зимните месеци продажбите на вече традиционните за сезона тъмни бири е вероятно да достигнат 10-12 на сто и категорията като цяло да има ръст, смята Ивана Радомирова - главен секретар на Съюза на пивоварите в България.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed