28 Март 2024

Вие сте тук

Пловдив празнува и споделя европейското наследство

20.09.2012

За първи път Празниците на Стария Пловдив, които протичат под мотото „Старият град празнува”, ще продължат една седмица. В периода 24-30 септември територията на старинната и новата част на Пловдив ще бъдат изпълнени от 37 на брой културни прояви в най-различни сфери, съобщиха от Общинско предприятие "Туризъм" в Пловдив.

 

Основни акценти в празничните дни ще бъдат филмовата програма на Римския стадион, Пловдивското занаятчийско изложение, изложба на Венециански маски, дни, посветени на лицата на Стария град, богата кулинарна програма, както и ретропразник с карнавално шествие. Общинско предприятие „Туризъм” ще издаде специален хумористичен вестник „Филипополски вести”, пълен със закачливи статии. Той ще бъде разпространен от вестникарчета-глашатаи на празника. 

 

На 27 септември Пловдив ще отпразнува Световния ден на туризма, като за повода е подготвена специална програма, съвместно с Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, което ще отбележи празника за първи път в града на тепетата. Жителите и гостите на Пловдив ще могат да се насладят на много изложби, театрални спектакли, концерти, премиери на книги и др. В рамките на честването е и представянето на общините – участнички в националния конкурс „Общините за развитието на туризма”.

 

Организатори на празника са Община Пловдив, ОИ „Старинен Пловдив”, и фондация „Пловдив 2019” в партньорство с МИЕТ, ОП „Туризъм”, международна фондация за българско наследство „Проф. Петър Детев” и много други частни и държавни организации.

 

Празничното събитие в Пловдив е българското присъствие, включено в програмата „Европейски дни на наследството”, в която участват 50 европейски държави.

 

Пълната програма на „Старият град празнува“ можете да видите в електронния събитиен календар на Община Пловдив www.eventsplovdiv.info

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed